fbpx

Η ΕΕ θέτει τις βάσεις για την ανταγωνιστικότητά της στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Παράλληλα, το Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των συστημάτων ΤΝ και των υποδομών υψηλής υπολογιστικής ισχύος, με την ανάγκη για ενεργειακά αποδοτικές λύσεις να αποτελεί πλέον μία από τις κεντρικές προτεραιότητες

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χθες Τρίτη 5 Νοεμβρίου ενέκρινε συμπεράσματα βασισμένα σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ECA) για την ενίσχυση των φιλοδοξιών της ΕΕ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ). Στόχος είναι η βελτίωση της διακυβέρνησης και η αύξηση της στοχευμένης επένδυσης στην ΤΝ, για να μπορεί η ΕΕ να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και να ηγηθεί της ανάπτυξης και αξιοποίησης αυτής της τεχνολογίας.

Το Συμβούλιο συμφωνεί με το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου πως η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις επενδύσεις της στην ΤΝ και να διευκολύνει την πρόσβαση σε ψηφιακές υποδομές, ενισχύοντας τη θέση της ως παγκόσμια δύναμη με επιρροή. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος που θα προάγει την αριστεία και την εμπιστοσύνη, καθώς και την ανάδειξη ταλέντων στην ΤΝ. Για να το επιτύχει αυτό, η ΕΕ πρέπει να προσεγγίσει την ΤΝ με στρατηγικό τρόπο, καλλιεργώντας τη γνώση και τη συνεργασία σε επίπεδο κρατών μελών και οργανισμών διεθνούς εμβέλειας.

Παράλληλα, το Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των συστημάτων ΤΝ και των υποδομών υψηλής υπολογιστικής ισχύος, με την ανάγκη για ενεργειακά αποδοτικές λύσεις να αποτελεί πλέον μία από τις κεντρικές προτεραιότητες. Επιπλέον, θεωρεί κρίσιμο το να διασφαλιστεί μια αξιόπιστη αλυσίδα προμηθευτών για το υλικό που απαιτείται στην ΤΝ, μειώνοντας την εξάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες και ενισχύοντας την ασφάλεια και ανθεκτικότητα των τεχνολογικών υποδομών της ΕΕ.

Ένα ακόμη βασικό στοιχείο για την επιτυχία αυτής της στρατηγικής είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών, καθώς και η διεθνής συνεργασία. Το Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει την ενημέρωση προς το Συμβούλιο και τα αρμόδια όργανά του, διευκολύνοντας την ενεργή στρατηγική παρουσία της ΕΕ σε διεθνή φόρα και τη συνεργασία με διεθνείς εταίρους, ώστε να διασφαλιστεί η θέση της ως παγκόσμιου σημείου αναφοράς για την ΤΝ.

Τέλος, το Συμβούλιο συμφωνεί πως η εμπορική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων των ερευνητικών προγραμμάτων μπορεί να δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Προτείνεται η θέσπιση μετρήσιμων δεικτών επίδοσης για να αξιολογηθεί η επιτυχία των έργων, χωρίς ωστόσο να επιβαρυνθούν οι δικαιούχοι και οι εμπλεκόμενοι φορείς. Οι δείκτες αυτοί θα πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένοι ώστε να μην εμποδίζουν τον βασικό στόχο των έργων, αλλά να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός δυναμικού και αποδοτικού οικοσυστήματος για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -