fbpx
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

“Καμπανάκι” της Κομισιόν στην Ελλάδα για παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε 4 τομείς

Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους ενωσιακούς κανόνες για τα επίπεδα ηχορύπανσης, την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, τα δικαιώματα σε δίκαι δίκη και την παροχή υπηρεσιών ζεύξης δεδομένων

Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Δείτε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τακτική της δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, αποφάσισε να κινήσει την νομική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του δικαίου της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, με την αποστολή προειδοποιητικής αποστολής ή αιτιολογημένης γνώμης.

Περιβάλλον

Η Επιτροπή καλεί τη Bουλγαρία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει της οδηγίας για τον θόρυβο, η οποία προσδιορίζει τα επίπεδα ηχορύπανσης και ενεργοποιεί την απαραίτητη δράση ως αντίδραση, όπως κατάλληλα μέτρα πολεοδομικού σχεδιασμού και προστασίας από τον θόρυβο.

Η οδηγία 2002/49/ΕΚ απαιτεί από τα κράτη μέλη να εγκρίνουν χάρτες που να παρουσιάζουν την έκθεση στον θόρυβο εντός των μεγαλύτερων πολεοδομικών συγκροτημάτων, κατά μήκος των βασικών σιδηροδρομικών και οδικών αξόνων και γύρω από τα κύρια αεροδρόμια.

Οι στρατηγικοί χάρτες θορύβου αποτελούν τη βάση για τον καθορισμό μέτρων στα σχέδια δράσης για τον θόρυβο, τα οποία έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν στη μείωση της ηχορύπανσης. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται επίσης να ενημερώνουν την Επιτροπή για τα πορίσματα των στρατηγικών χαρτών θορύβου, ώστε να μπορεί να συντάξει έκθεση η οποία θα παρουσιάζει την κατάσταση της έκθεσης στον θόρυβο στην ΕΕ.

Αυτά τα έξι κράτη μέλη δεν υπέβαλαν στην Επιτροπή όλες τις σχετικές πληροφορίες για τους στρατηγικούς χάρτες θορύβου, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης του πληθυσμού στον θόρυβο. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, οι οποίες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Εσωτερική Αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότητα και ΜΜΕ

Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα λόγω μη συμμόρφωσης των εθνικών κανόνων με την ενωσιακή νομοθεσία σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (οδηγία 2005/36/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2013/55/ΕΕ) και με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι επαγγελματίες που έχουν αποκτήσει προσόντα συμβούλων σταδιοδρομίας σε άλλα κράτη μέλη πρέπει πρώτα να λάβουν αναγνώριση των ακαδημαϊκών τίτλων τους προτού τους επιτραπεί να εργαστούν στην Ελλάδα.  Η απαίτηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ για τα επαγγελματικά προσόντα, οι οποίοι διασφαλίζουν την ενδελεχή και ταχεία αξιολόγηση των προσόντων.

Σε συνέχεια της προειδοποιητικής επιστολής που εστάλη τον Απρίλιο του 2023, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη διασφαλίσει τη συμμόρφωση των εθνικών κανόνων με την ενωσιακή νομοθεσία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δικαιοσύνη

Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία να μεταφέρουν ορθά στο εθνικό τους δίκαιο τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με το τεκμήριο αθωότητας και το δικαίωμα παράστασης του κατηγορουμένου στη δίκη του στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας.

Η οδηγία (ΕΕ) 2016/343 είναι μία από τις έξι οδηγίες που εκδόθηκαν από την ΕΕ για τη δημιουργία κοινών ελάχιστων προτύπων προκειμένου να εξασφαλίζεται δίκαιη δίκη και ότι τα δικαιώματα των υπόπτων και των κατηγορουμένων στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών προστατεύονται επαρκώς σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι ορισμένα εθνικά μέτρα μεταφοράς που ανακοινώθηκαν από τα έξι κράτη μέλη δεν πληρούν τις απαιτήσεις της οδηγίας. Ειδικότερα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα μέτρα που κοινοποίησαν η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο δεν μεταφέρουν ορθά στο εθνικό δίκαιο τις διατάξεις της οδηγίας σχετικά με τις δημόσιες αναφορές στην ενοχή προσώπου και τις ερήμην δίκες.

Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία, που έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Κινητικότητα και Μεταφορές

Η Επιτροπή καλεί την ΕΛΛΑΔΑ να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για την παροχή υπηρεσιών ζεύξης δεδομένων  


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, επειδή δεν εφάρμοσε ταχέως και αποτελεσματικά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της 18ης Απριλίου 2024, για τις υπηρεσίες ζεύξης δεδομένων. 

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η Ελλάδα δεν εφάρμοσε τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλίσει ότι ο ορισθείς πάροχος υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις για την παροχή υπηρεσιών ζεύξης δεδομένων. Οι υπηρεσίες αυτές καθιστούν δυνατές ασφαλείς και αποτελεσματικές επικοινωνίες σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των μονάδων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και των αεροσκαφών και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ασφαλούς και αποτελεσματικής διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας. Παρέχουν τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης και συντονισμού των ιχνών πτήσης, καθώς και τη δυνατότητα διαβίβασης κρίσιμων πληροφοριών, όπως ενημερώσεις για τον καιρό, σχέδια πτήσης και δεδομένα επιδόσεων αεροσκάφους.

Μετά την αλληλογραφία που είχε με τις ελληνικές αρχές, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν επαρκούν για να αρθεί η παράβαση με βάση σχετική κρίση του Δικαστηρίου της ΕΕ. Η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει επίσημη επιστολή σύμφωνα με το άρθρο 260 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ εάν ένα κράτος μέλος δεν εφαρμόσει απόφαση του Δικαστηρίου.

Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθεί και να άρει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να παραπέμψει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο, όπως προβλέπεται στο άρθρο 260 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, και να ζητήσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ελλάδα. 

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -