Το προσφυγικό ζήτημα δεν σταμάτησε ποτέ να χτυπά την πόρτα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το γεγονός ότι 2015-2016 η κρίση βρέθηκε στο απόγειό της.
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία και την Ελβετία το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA) δήλωσε ότι έλαβε 519.000 αιτήματα για άσυλο μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου — αύξηση 28% σε σύγκριση με πέρυσι. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από την ίδια περίοδο του 2016, όταν μεγάλος αριθμός Σύριων εγκατέλειψαν τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.
«Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, οι αιτήσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2023», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.
Ποιες εθνικότητες ζητούν άσυλο στην Ευρώπη;
Οι Σύροι που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους λόγω των πολεμικών συρράξεων συνεχίζουν να είναι η μεγαλύτερη ομάδα που ζητά άσυλο στην Ευρώπη, με 67.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 47% σε σύγκριση με πέρυσι.
Οι επόμενες κύριες εθνικότητες που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη είναι άνθρωποι από τη Βενεζουέλα, την Τουρκία, την Κολομβία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.
Στο αρχικό στάδιο επεξεργασίας, το 41% των αιτούντων λαμβάνει είτε το καθεστώς του πρόσφυγα είτε κάποιου άλλου είδους προστασία.
Η Γερμανία έλαβε το 62% των αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν από Σύρους, ενώ οι Βενεζουελάνοι υπέβαλαν ως επί το πλείστον αιτήσεις ασύλου στην Ισπανία, όπου σε πολλούς χορηγήθηκαν ανθρωπιστικές βίζες.
Εκατομμύρια Ουκρανοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην ΕΕ
Ο Οργανισμός σημείωσε επίσης ότι, ο αριθμός των Ρώσων και Ιρανών υπηκόων στους οποίους χορηγείται προστασία έχει επίσης αυξηθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση των αιτήσεων ασύλου δεν υπολογίζει τα περίπου 4 εκατομμύρια Ουκρανούς που διέφυγαν από τη ρωσική εισβολή και εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη με διαφορετικά συστήματα προστασίας.
Δείτε τη σχετική Έκδοση: Προσφυγικό Δίκαιο
Δείτε τη σχετική Έκδοση: Παιδιά Πρόσφυγες και Μετανάστες – Προκλήσεις και προοπτικές διαχείρισης