fbpx

Κομισιόν: Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για την μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να κοινοποιήσει μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των διατάξεων σχετικά με το προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο της ΕΕ και να μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο την οδηγία σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών.

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί 18 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών. 

Πιο αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής σε 18 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία), επειδή δεν μετέφεραν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών (οδηγία 2023/977). Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό δίκαιο έως τις 12 Δεκεμβρίου 2024.

Η οδηγία αποσκοπεί στην ενίσχυση της πρόληψης, της εξακρίβωσης και της διερεύνησης αξιόποινων πράξεων στην ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι οι αστυνομικοί σε ένα κράτος μέλος έχουν ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στους αστυνομικούς σε άλλο κράτος μέλος. Καθορίζει τους οργανωτικούς και διαδικαστικούς κανόνες σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενιαίου σημείου επαφής, το οποίο θα λειτουργεί ως «υπηρεσία μίας στάσης» για την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.  Η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας θα ενισχύσει την καταπολέμηση εγκληματικών δραστηριοτήτων με διασυνοριακή διάσταση, όπως το οργανωμένο έγκλημα, η διακίνηση ναρκωτικών, η τρομοκρατία, η σεξουαλική εκμετάλλευση και η εμπορία ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω 18 κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν, να ολοκληρώσουν τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα μέτρα τους στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να κοινοποιήσουν μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των διατάξεων σχετικά με το προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο της ΕΕ 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τις Κάτω Χώρες, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, λόγω μη κοινοποίησης της πλήρους μεταφοράς της οδηγίας (ΕΕ) 2019/997 του Συμβουλίου για τη θέσπιση ομοιόμορφου προσωρινού ταξιδιωτικού εγγράφου της ΕΕ.

Η οδηγία προβλέπει τη χορήγηση προσωρινών ταξιδιωτικών εγγράφων της ΕΕ από τα κράτη μέλη σε πολίτες της ΕΕ των οποίων τα διαβατήρια έχουν απολεσθεί, κλαπεί ή καταστραφεί ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής ή διαμονής τους. Η έκδοση προσωρινών ταξιδιωτικών εγγράφων σε πολίτες της ΕΕ είναι το συνηθέστερο είδος προξενικής προστασίας που παρέχεται σε περιπτώσεις στις οποίες το κράτος μέλος της ιθαγένειας ενός προσώπου δεν διαθέτει προξενική αντιπροσωπεία στην τρίτη χώρα όπου βρίσκεται. 

Τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία έως τις 9 Δεκεμβρίου 2024 για να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία, καθώς και τη συνοδευτική κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία (ΕΕ) 2024/1986 της Επιτροπής. Όλα τα κράτη μέλη θα αρχίσουν να εκδίδουν το ομοιόμορφο προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου 2025. Μέχρι σήμερα, τα 11 προαναφερόμενα κράτη μέλη δεν κοινοποίησαν στην Επιτροπή την πλήρη μεταφορά των οδηγιών στο εθνικό τους δίκαιο. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στα εν λόγω κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν, να ολοκληρώσουν τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα μέτρα στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -