fbpx

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χωρίς υπερβολή, ιστορική μεταρρύθμιση η εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη»

Επιπλέον οι εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, τα δε ψηφιακά εργαλεία θα θεραπεύσουν χρόνιες παθογένειες, όπως τέλος καταλήγει στην ανάρτησή του

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Ιδιαίτερη αναφορά στις αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της Δικαιοσύνης έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εβδομαδιαία ανασκόπησή του, υπογραμμίζοντας ότι τα πρώτα δείγματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, δημιουργώντας εύλογες προσδοκίες για ταχύτερους και πιο αποτελεσματικούς ρυθμούς στην απονομή της Δικαιοσύνης. Όπως μάλιστα επισημαίνει, «η Παγκόσμια Τράπεζα, μόνο από τις αλλαγές στο Δικαστικό Χάρτη, εκτιμά μείωση του χρόνου απονομής Δικαιοσύνης από 17 έως 25% που σημαίνει ότι αν τηρηθεί ο προγραμματισμός που έχουμε κάνει, στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε προσεγγίσει ή και αγγίξει τους στόχους μας να είμαστε κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Επιπλέον οι εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, τα δε ψηφιακά εργαλεία θα θεραπεύσουν χρόνιες παθογένειες, όπως τέλος καταλήγει στην ανάρτησή του.

Το σχόλιο του Πρωθυπουργού για τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη

Θα περάσω στον τομέα της Δικαιοσύνης για έναν πρώτο απολογισμό από την εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη, δύο μήνες αφότου ξεκίνησε η υλοποίηση αυτής της, χωρίς υπερβολή, ιστορικής μεταρρύθμισης. Έχουμε λοιπόν, τα εξής δεδομένα σε σχέση με το χρόνο απονομής Δικαιοσύνης: στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στο Ποινικό Τμήμα στην Ευελπίδων, λόγω της αύξησης των ποινικών ακροατηρίων, δικάζονται ημερησίως τουλάχιστον 50 περισσότερες υποθέσεις σε σχέση με πέρυσι. Στο Πολιτικό Τμήμα, οι Δικαστές που υπηρετούν εκεί, από 12-14 υπηρεσίες που έκαναν πέρσι έχουν πλέον μόλις 3-4, γεγονός που τους επιτρέπει να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη μελέτη και έκδοση αποφάσεων. Σε όλα τα υπόλοιπα Πρωτοδικεία της χώρας έχουν επαναπροσδιοριστεί σε συντομότερο χρόνο οι υποθέσεις, λόγω αύξησης των Δικαστών. Μόλις ολοκληρωθεί η επιμόρφωση των πρώην Ειρηνοδικών τον προσεχή Μάιο, θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση με επαναπροσδιορισμό της εκδίκασης υποθέσεων και στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Είναι τεράστια η αλλαγή που γίνεται και είναι αναμενόμενες ορισμένες δυσκολίες τώρα στην αρχή, αλλά ήδη τα πρώτα δείγματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Θυμίζω ότι η Παγκόσμια Τράπεζα, μόνο από τις αλλαγές στο Δικαστικό Χάρτη, εκτιμά μείωση του χρόνου απονομής Δικαιοσύνης από 17 έως 25% που σημαίνει ότι αν τηρηθεί ο προγραμματισμός που έχουμε κάνει, στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε προσεγγίσει ή και αγγίξει τους στόχους μας να είμαστε κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Μεγάλη ώθηση προς αυτήν την κατεύθυνση θα δώσει και ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται σημαντικές αλλαγές, ώστε οι διαδικασίες για την επίλυση αστικών διαφορών μεταξύ πολιτών να γίνουν πιο απλές και γρήγορες, με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών, όπως η εμπορική διαμεσολάβηση, η διαιτησία και η δικαστική μεσολάβηση, ώστε να μην καταλήγουν όλες οι υποθέσεις στα δικαστήρια. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο ψηφιακά εργαλεία, για παράδειγμα όλα τα έγγραφα μιας υπόθεσης -από την κατάθεση της αγωγής μέχρι και την αμετάκλητη απόφαση- θα καταχωρίζονται πλέον σε έναν ηλεκτρονικό φάκελο. Είναι ένα τιτάνιο έργο που όταν υλοποιηθεί πλήρως θα θεραπεύσει παθογένειες δεκαετιών στον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα της Δικαιοσύνης.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -