fbpx

Ο πολιτικός γρίφος πίσω από τη δίωξη των «Σπαρτιατών» – Οι κρίσιμες εκδοχές και η Αναθεώρηση του Συντάγματος

Το πρόβλημα λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις, καθώς η δύναμη των κομμάτων θα αλλάξει και μαζί θα αλλάξει και η δυναμική αναζήτησης πλειοψηφίας ενόψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Μπροστά σε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη νομική άσκηση βρίσκεται η Βουλή, μετά την ποινική δίωξη την οποία άσκησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, κατά έντεκα βουλευτών των Σπαρτιατών, για το αδίκημα της παραπλάνησης εκλογέων, αλλά και κατά του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη τον οποίο εμφανίζει ως πραγματικό αρχηγό του κόμματος.

Η συγκεκριμένη δίωξη έγινε με αφορμή τις καταγγελίες του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για καθοδήγηση των βουλευτών του από κέντρα που λειτουργούν με όρους «Greek Μafia», καθώς και από τον πρωτόδικα καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη.

Στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, οι Σπαρτιάτες είχαν πάρει 243.922 ψήφους, ποσοστό 4,68% και δώδεκα έδρες καταλαμβάνοντας τη πέμπτη θέση πάνω από την «Ελληνική Λύση» και τη «Νίκη».

Η απόφαση του Εκλογοδικείου αναμένεται έως τον Ιούνιο, πριν από τις Ευρωεκλογές.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν και πώς θα επηρεάσει το σκηνικό η απόφαση του Εκλογοδικείου. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο εξετάζει ήδη προσφυγές κατά της εκλογής τους, τις οποίες έχουν καταθέσει αφενός από το ΠΑΣΟΚ ο Θανάσης Γλαβίνας, για την κατανομή των κοινοβουλευτικών εδρών στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, και ο Δημήτρης Διαμαντίδης για τη Β’ Πειραιά, αφετέρου η Ζωή Κωνσταντοπούλου για εκλογή βουλευτού Επικρατείας.

Οι δύο δικαστικές διαδικασίες κινούνται μεν παράλληλα, όμως θεωρείται βέβαιο ότι το Εκλογοδικείο θα λάβει καθοριστικά υπόψη τη δίωξη της κ. Αδειλίνη. Η απόφαση του Εκλογοδικείου αναμένεται έως τον Ιούνιο, πριν από τις Ευρωεκλογές, καθώς αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης η πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, που προήδρευσε του Δικαστηρίου, καθώς και άλλοι ανώτατοι δικαστές.

Νομικοί και συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών θα κηρυχθούν έκπτωτοι, άρα θα χάσουν τις έδρες τους. Πολύ πιθανό θεωρείται σε ό,τι αφορά το Δικαστήριο, να υποδείξει και τον τρόπο με τον οποίο θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες – μολονότι μπορεί να θεωρηθεί ότι με νομική απόφαση προβαίνει σε πολιτική πράξη.

Oι κρίσιμες εκδοχές

Τα σενάρια για την τύχη των εδρών είναι τα εξής:

-Αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση, η ΝΔ θα αύξανε το ποσοστό της κατά 1,9% και θα πήγαινε στο 42,45%, ενώ οι έδρες της από 158 θα ανέβαιναν σε 162. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άλλες 3 έδρες, 2 το ΠΑΣΟΚ, κι από μία το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας

-Να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών, στο πρότυπο της επαναληπτικής εκλογής το 1992, λόγω της έκπτωσης του αείμνηστου Δημήτρη Τσοβόλα. Οι περιφέρειες που έχουν εκλεγεί οι βουλευτές Σπαρτιατών είναι: Α΄ Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Λάρισας.

Το πρόβλημα λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις, καθώς η δύναμη των κομμάτων θα αλλάξει και μαζί θα αλλάξει και η δυναμική αναζήτησης πλειοψηφίας ενόψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος που αναμένεται να ξεκινήσει, σύμφωνα με τις εξαγγελλίες του Πρωθυπουργού, από το Δεκέμβριο και μετά.

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές για τους οποίους παραγγέλλεται ποινική δίωξη είναι οι εξής:

1. Αθανάσιος ΧΑΛΚΙΑΣ,

2. Χαράλαμπος ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ,

3. Γεώργιος ΜΑΝΟΥΣΟΣ,

4. Αλέξανδρος ΖΕΡΒΕΑΣ,

5. Ιωάννης ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ,

6. Διονύσιος ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ,

7. Γεώργιος ΑΣΠΙΩΤΗΣ,

8. Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ,

9. Ιωάννης ΚΟΝΤΗΣ,

10. Πέτρος ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ και

11. Κωνσταντίνος ΦΛΩΡΟΣ

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -