Παραμένει ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επίτιμος Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, στο τιμόνι της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Την Τετάρτη 10 Ιουλίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η ανανέωση της θητείας του για άλλα τρία χρόνια. Παράλληλα, εγκρίθηκε ο τριετής διορισμός των 13 τακτικών και 13 αναπληρωματικών μελών της Αρχής, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης.
«Υπέρ» Βουρλιώτη τοποθετήθηκαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας και οι Σπαρτιάτες ψήφισαν αρνητικά. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
Τα 26 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Αρχής έλαβαν θετική γνώμη μόνο από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών», πλην της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, που ψήφισαν αρνητικά.
«Ξέπλυμα: υπ’ αριθμόν ένα απειλή της παγκόσμιας οικονομίας»
Αποτιμώντας το έργο της Αρχής, ο κ. Βουρλιώτης επεσήμανε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εισέλθει περισσότερες από 30.000 αναφορές και μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, ύποπτες ή ασυνήθεις, αλλά και καταγγελίες».
»Μετά από αξιολόγηση όλων αυτών των αναφορών, εκδόθηκαν 700 διατάξεις δέσμευσης και 59 πορίσματα, ενώ έχουν αποσταλεί δεκάδες χιλιάδες πληροφοριακά σημειώματα πολύ σημαντικά, που έχουν βοηθήσει τις αρμόδιες αρχές – αστυνομικές, τελωνειακές, φορολογικές, αντιτρομοκρατικές – για τη διερεύνηση τους. Εντοπίστηκε και δεσμεύτηκε μεγάλο ύψος εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ, εγκληματικών εσόδων και μπορέσαμε να αποτρέψουμε ζημιές στο δημόσιο αλλά και σε ιδιώτες».
Ο κ. Βουρλιώτης χαρακτήρισε πάντως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ως υπ’ αριθμόν ένα απειλή της παγκόσμιας οικονομίας. «Με βάση στοιχεία από τον ΟΗΕ, το ετήσιο ξέπλυμα μαύρου χρήματος ανέρχεται στα 2% με 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ήτοι σε 800 δισ. έως δύο τρισ. δολάρια, ενώ σε επίπεδο ΕΕ, μόνο στο χρηματοοικονομικό σύστημα και όχι στους άλλους διαύλους, οι απώλειες, οι ύποπτες ή ασυνήθεις συναλλαγές, ανέρχονται στα 117 έως 210 δισ. ευρώ ετησίως».
Το διαχρονικό αίτημα για προσωπικό
Ο κ. Βουρλιώτης επανέλαβε το διαχρονικό αίτημα για «τη στελέχωση της Αρχής με μόνιμο προσωπικό και όχι αποσπασμένους υπαλλήλους, οι οποίοι ενώ εκπαιδεύονται διαρκώς, φεύγουν στα τρία χρόνια για να γυρίσουν πίσω στις υπηρεσίες τους».
«Η Αρχή δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο μόνιμης θέσης, και αυτό σημαίνει ότι είμαι σε αναζήτηση υπαλλήλων σαν επαίτης, διότι λήγουν οι αποσπάσεις τους και πρέπει να φύγουν. Ζήτησα, αν όχι και τις 95 θέσεις – σήμερα εργάζονται 50 άτομα αποσπασμένοι -, έστω ένας μικρός αριθμός να είναι μόνιμοι υπάλληλοι, ώστε η Αρχή να λειτουργεί με κάποια συνέχεια», επεσήμανε ο ίδιος.