fbpx

Σκληρή μάχη «πράσινων» ακτιβιστών και αεροπορικών για τα εξωφρενικά προγράμματα φτηνών πτήσεων

Η παγκόσμια κατά κεφαλήν κατανομή των αεροπορικών εκπομπών αξιολογήθηκε σε μελέτη του 2020, η οποία διαπίστωσε ότι το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού εκπέμπει το 50% του CO2 από τις εμπορικές αερομεταφορές

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Αποτελεί μια αναμφισβήτητή πραγματικότητα ότι οι αεροπορικές εταιρείες λανσάρουν όλο και πιο ευφάνταστα προγράμματα για να πείσουν τους επιβάτες «να κάθονται στις θέσεις τους», δηλαδή ο εφιάλτης για όσους ακτιβιστές επιθυμούν να μειώσουν τις αερομεταφορές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η πιο πρόσφατη ιδέα ήρθε την περασμένη Τρίτη, όταν η ουγγρική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Wizz Air ανακοίνωσε τη συνδρομή «All you can fly» σε προσωρινή τιμή 499 ευρώ (που αυξάνεται σε 599 ευρώ από την Παρασκευή), η οποία ξεκλειδώνει το δικαίωμα να πετάξει κανείς για ένα χρόνο με 9,99 ευρώ ανά πτήση.

Οι ακτιβιστές του κλίματος δεν είναι ικανοποιημένοι

Άλλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Ryanair, γεμίζουν θέσεις με έκτακτες εκπτώσεις, ενώ οι παλαιές αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν επίσης προγράμματα επιβράβευσης για να κρατήσουν τον κόσμο να πετάει.

«Πώς μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι δεσμεύσεις των αεροπορικών εταιρειών για κλιματική ουδετερότητα, όταν συνεχίζουν να προωθούν τη μη βιώσιμη αύξηση της κίνησης προσφέροντας αμφίβολα φθηνά προγράμματα για πτήσεις με ρυπογόνα αεροσκάφη;» διερωτήθηκε η Jo Dardenne, διευθύντρια αερομεταφορών στην πράσινη ΜΚΟ Transport & Environment.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα για την απαγόρευση των προγραμμάτων ανταμοιβής των τακτικών επιβατών», ανέφερε η Alethea Warrington, ανώτερη υπεύθυνη εκστρατείας στη φιλανθρωπική οργάνωση για το κλίμα Possible.

H απάντηση των εταιρειών

Η Wizz Air επιμένει ότι οι πτήσεις με γεμάτα αεροπλάνα είναι καλές για το περιβάλλον, καθώς μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα κάθε επιβάτη ξεχωριστά.

Το σύστημα «All you can fly» «συμβάλλει στη μεγιστοποίηση του συντελεστή πληρότητας κατά τις τελευταίες 72 ώρες πριν από την πτήση. Ο υψηλός συντελεστής πληρότητας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα αποδοτικότητας και οδηγεί σε μείωση της έντασης των εκπομπών», δήλωσε η Tamara Nikiforova, ανώτερη υπεύθυνη επικοινωνίας της Wizz Air.

Η εταιρεία «θα συνεχίσει να επενδύει στην καλύτερη τεχνολογία αποδοτικής χρήσης καυσίμων, διατηρώντας νεανικό στόλο σε ηλικία, εκτελώντας πτήσεις από σημείο σε σημείο» για να επιτύχει τον στόχο της «περαιτέρω μείωσης των εκπομπών CO2 ανά επιβάτη/χλμ κατά 25 τοις εκατό έως το 2030», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Αν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν θέσει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για τη μείωση των εκπομπών τους, οι “πράσινοι ακτιβιστές” παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τη βούληση του κλάδου να θέσει ως προτεραιότητα την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές έναντι των κερδών.

Η ανηθικότητα του «να πετάς»

Πέρυσι, η ΜΚΟ Possible αξιολόγησε τις εκπομπές που συνδέονται με διάφορα προγράμματα τακτικών επιβατών που προσφέρονται από την British Airways και τη Virgin Atlantic και διαπίστωσε ότι η προϋπόθεση συνδρομής «απαιτεί εκπομπές μεταξύ 7 και 112 φορές υψηλότερες από το μέσο αποτύπωμα των αεροπορικών ταξιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο». Επίσης, εκτιμήθηκε ότι ένα «Gold Status» με τη Virgin Atlantic ή τη British Airways σημαίνει ότι πραγματοποιούνται πτήσεις που εκπέμπουν κατά μέσο όρο 27 τόνους CO2e (ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα) ετησίως, πάνω από 33 φορές περισσότερο από το μέσο αποτύπωμα των αεροπορικών ταξιδιών ενός ατόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αερομεταφορές ευθύνονται για περίπου το 2,5% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, αλλά ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας του ΟΗΕ προβλέπει ότι η ρύπανση από τα αεροσκάφη θα μπορούσε να τριπλασιαστεί έως το 2050 από τα επίπεδα του 2015.

Ειδικότερα, η ΜΚΟ επέρριψε την ευθύνη για τις εκπομπές στο 15% των Βρετανών που πραγματοποιούν το 70% των πτήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ περίπου ο μισός πληθυσμός δεν πετάει καθόλου.

Η παγκόσμια κατά κεφαλήν κατανομή των αεροπορικών εκπομπών αξιολογήθηκε σε μελέτη του 2020, η οποία διαπίστωσε ότι το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού εκπέμπει το 50% του CO2 από τις εμπορικές αερομεταφορές!

«Τα προγράμματα τακτικών επιβατών τροφοδοτούν τη μη βιώσιμη ανάπτυξη των αερομεταφορών, δίνοντας σε ορισμένους ιπτάμενους μια ψευδή αίσθηση της πραγματικότητας ότι δεν ζούμε σε μια κλιματική κρίση», δήλωσε η Dardenne.

Κλιματική ουδετερότητα ή χαμηλό κόστος πτήσεων;

Οι πράσινες οργανώσεις είναι επίσης θυμωμένες με τις αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν φτηνές πτήσεις, ωθώντας τους ανθρώπους μακριά από πιο βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως τα τρένα.

Η Ryanair δεν έχει πρόγραμμα τακτικών επιβατών, αλλά πραγματοποιεί συχνές 24ωρες εκπτώσεις έκτακτης ανάγκης πέρα από τους συνήθεις μειωμένους ναύλους της. Η τελευταία εκπτωτική προσφορά της, που ξεκίνησε την Τετάρτη, περιλαμβάνει ναύλους από 16,99 ευρώ για ταξίδια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στο δίκτυο των 235 προορισμών της.

«Είναι σοβαρό πρόβλημα ότι οι αερομεταφορές είναι πραγματικά υποφορολογημένες και το κόστος μιας πτήσης δεν αντικατοπτρίζει τις δυσθεώρητες εκπομπές από αυτόν τον τρόπο μεταφοράς ή την πραγματική ζημιά που προκαλούν στο κλίμα μας – και στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων καιρικών συνθηκών, των καυσώνων και της ξηρασίας», δήλωσε η Warrington, για να προσθέσει ότι: «Για παράδειγμα, οι αερομεταφορές δεν πληρώνουν φόρο καυσίμων για όλη την κηροζίνη που καίνε».

Ο τομέας των αερομεταφορών υποσχέθηκε να μειώσει τον αντίκτυπό του στο κλίμα με τη μετάβαση από την κηροζίνη σε βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο, μια εναλλακτική λύση που παράγεται από μη πετρελαϊκές πρώτες ύλες. Η ΕΕ έδωσε εντολή για σταδιακή μετατροπή, αλλά υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το κόστος και τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη διαθεσιμότητά του.

Αντί για ανταμοιβές, οι πράσινες ΜΚΟ θα ήθελαν να δουν προγράμματα που να τιμωρούν τους συχνούς επιβάτες! «Αυτό το είδος ανεύθυνου προγράμματος θα πρέπει να απαγορευτεί ως μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος για τον περιορισμό των επικίνδυνων σχεδίων ανάπτυξης της αεροπορικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου ενός τέλους για τους συχνούς επιβάτες που θα τιμωρεί αντί να επιβραβεύει την υπερβολική κατανάλωση των αερομεταφορών», δήλωσε η Warrington.

ΠΗΓΗPOLITICO

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -