Πτυχές της υπόθεσης των Τεμπών, στον απόηχο της σιδηροδρομικής τραγωδίας, απασχολούν τη δικαστική επικαιρότητα, σήμερα, Δευτέρα 1η Απριλίου: στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση της χορήγησης αναρρωτικής άδειας στον Επιθεωρητή του ΟΣΕ, ελάχιστες ώρες μετά τη σύγκρουση των τρένων.
Στο εδώλιο θα βρεθούν ο τότε Διευθυντής της Νευροχειρουργικής του Νοσοκομείου Βόλου Νίκος Χαυτούρας, ο Επιμελητής της Νευροχειρουργικής Αθανάσιος Μανιώτης καθώς και ο ίδιος ο Επιθεωρητής Δημήτρης Νικολάου – είχε κριθεί προφυλακιστέος, αλλά η προσωρινή κράτηση μετετράπη σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Τόσο ο κ. Χαυτούρας, όσο και ο υφιστάμενός του κ. Μανιώτης, είχαν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η εμπλοκή τους στη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας. Αμφότεροι είχαν, δε, παραπεμφθεί στα πειθαρχικά όργανα της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικού ΜΜΕ (gegonota.news), έχουν διαταραχθεί σοβαρά οι ισορροπίες μεταξύ των γιατρών, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης. «Ο κ. Χαυτούρας επέστρεψε στο Νοσοκομείο του Βόλου μετά από ένα χρόνο αργίας και αναμένει την απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου, ωστόσο ήδη από τους τέσσερις νευροχειρουργούς του Αχιλλοπούλειο, ο ένας δήλωσε παραίτηση για να μεταναστεύσει στην Αγγλία και ο δεύτερος πήρε αναρρωτική ενός μήνα, διαμηνύοντας στη διοίκηση πως η «συνύπαρξη» δεν γίνεται αποδεκτή. Μέσα στο Τμήμα η κατάσταση είναι τεταμένη ενώ ο κ. Μανιώτης έλαβε τριήμερη άδεια και άφησε να εννοηθεί πως θα εξετάσει τι θα πράξει στο εξής, εάν η «συγκατοίκηση» συνεχιστεί».
Το πόρισμα της ΕΔΕ
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας είχε διατάξει ΕΔΕ, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, το οποίο και είχε διαβιβαστεί στην ανακριτική αρχή.
Σύμφωνα με το πόρισμα, ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ ήταν γνωστός του κ. Χαυτούρα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει – κατά δήλωση του τελευταίου – την ιδιότητά του. Τον δέχθηκε δε στο ιατρείο του, ενώ θα έπρεπε να τον εξετάσει είτε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, είτε στα Εξωτερικά Ιατρεία. «Προσήλθε στο ιατρείο μου όπου και ανέφερε αδυναμία βάδισης, του συνέστησα κλινοστατισμό και άδεια. Λόγω αδυναμίας συνταγογράφησης, ζήτησα από τον συνάδελφό μου να τη γράψει. Από τον συνάδελφό μου κ. Μανιώτη», είχε δηλώσει στην ένορκη εξέτασή του ο κ. Χαρλαύτης.
«Ως εκ τούτου αυτή καθαυτή η αναγραφή στο βιβλίο των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων αποτελεί πλήρη απόδειξη της ανακόλουθης και επιλήψιμης συμπεριφοράς του Διευθυντή, ο οποίος παρέκαμψε τις κείμενες διατάξεις και διαχειρίστηκε το περιστατικό με ιδιαίτερη και ελεγχόμενη και παρά τον νόμο διαδικασία και έδωσε εντολή στον υφιστάμενό του να χορηγήσει αναρρωτική άδεια ενός μηνός» κατέληγε το πόρισμα.
Ο κ. Μανιώτης κατηγορείται ότι υπέγραψε ψευδή ιατρική γνωμάτευση, με βάση την οποία ο Επιθεωρητής ζήτησε τη χορήγηση πολυήμερης αναρρωτικής άδειας.