fbpx

Την έλεγαν Κική…

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είπε «ναι» στον όρο «γυναικοκτονία» και την ένταξή του στον Ποινικό Κώδικα, ενώ τόνισε ότι και «ο Πρωθυπουργός συμφωνεί με τον όρο, το νομικό μέρος όμως, θέλει μια σοβαρή, ουσιώδη και ψύχραιμη συζήτηση».

Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Δείτε επίσης

Μοιάζει με τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Συγκλονισμένη η ελληνική κοινωνία μετρά ακόμη ένα θύμα από χέρι αντρικό, έχοντας πεισθεί για την έξαρση της βίας σε βάρος γυναικών, ως σημάδι των καιρών.

Τα πάντα έχουν σημασία, στην περίπτωση της 28χρονης Κυριακής, της «Κικής» όπως τη φώναζαν. Ύστερα από τόσα και τόσα παρόμοια περιστατικά, αναζητούνται αντανακλαστικά, εγρήγορση, ετοιμότητα. Οι δολοφονίες γίνονται σε «σκοτεινά» δωμάτια, πάνω σε καβγάδες, πίσω από μανταλωμένες θύρες, όχι καταμεσής του δρόμου, λίγα μέτρα μακριά από ένα Αστυνομικό Τμήμα, και ενώ το θύμα έχει προνοήσει να τρέξει ως εκεί…

Σε βάρος του δράστη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για δική του χρήση. Έλαβε προθεσμία και θα απολογηθεί την Πέμπτη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέλεξε να κάνει δήλωση, στέλνοντας μήνυμα : καμία ανοχή, καμία αδράνεια. «Η δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, μια ακόμη γυναικοκτονία, μας συγκλονίζει και μας θυμώνει», τόνισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος. «Δείχνοντάς μας με σκληρό και οδυνηρό τρόπο μια από τις πιο σκοτεινές και θλιβερές όψεις της κοινωνίας μας, όπως και την επείγουσα ευθύνη που έχει η Πολιτεία στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και του εγκλήματος. Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα δεν χωρεί καμία ανοχή και αδράνεια».

Η κ. Σακελλαροπούλου σχολίασε τη θλιβερή επικαιρότητα και το απόγευμα της Τρίτης, όταν έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Έχουν από καιρό δημιουργηθεί οι συνθήκες για να σπάσει η γυάλινη οροφή και το Συμβούλιο της Επικρατείας, πράγματι, έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η αμείλικτη και σκοτεινή ενίοτε επικαιρότητα που σήμερα συμπυκνώνεται στο πρόσωπο μιας ακόμη γυναικοκτονίας, μας συγκλονίζει, μας θυμώνει, μας καλεί σε αναστοχασμό. Απέναντι σε αυτές τις δύσκολες και σκοτεινές όψεις, οι δικαστές καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Οι λεπτομέρειες και η ΕΛ.ΑΣ.

Οι εκπομπές κοινωνικού χαρακτήρα, τα δελτία ειδήσεων, τα πάνελ κάθε είδους αναλύουν τις λεπτομέρειες. Οι πληροφορίες πέφτουν βροχή. Δείτε τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, ο δράστης ήταν 39χρονος, νοσηλευόταν σε ψυχιατρικές κλινικές τον τελευταίο χρόνο, είχαν χωρίσει από το 2020, δείτε πώς χαμογελάει στις φωτογραφίες η «Κική», στο παρελθόν τον είχε καταγγείλει, μήνυση για βιασμό και ξυλοδαρμό είχε καταθέσει, την απέσυρε όμως και του έδωσε δεύτερη ευκαιρία. «Με κουζινομάχαιρο την έφαγε», τι κρίμα…

«Αυτό το περιστατικό είναι από τα πιο συγκλονιστικά, γιατί έχει φύγει με ένα οδυνηρό τρόπο, με βίαιο τρόπο, μια νέα κοπέλα 28 ετών και θρηνούμε όλοι γι’ αυτό», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο Εrt-News. «Όταν χάνεται μια ζωή, τίποτα δεν είναι καλώς καμωμένο. Έχουμε πάνω από 17.000 αστυνομικούς που εκπαιδεύτηκαν στην ενδοοικογενειακή βία».

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Έχουμε πάνω από 17.000 αστυνομικούς που εκπαιδεύτηκαν στην ενδοοικογενειακή βία».

 »Προέχει να διερευνήσουμε πώς έγινε το περιστατικό. Όταν πηγαίνει στην αστυνομία ένα τέτοιο περιστατικό, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία ακολουθεί ένας αστυνομικός για να διαχειριστεί το περιστατικό, για τα οποία είναι εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί. ‘Αρα λοιπόν θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόστηκαν όλα αυτά», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας ότι «θα γίνει έρευνα σε βάθος, ούτως ώστε η οποιαδήποτε ευθύνη να αποδοθεί, ή οποιοδήποτε αμέλεια, αδράνεια, παράλειψη να θεραπευτεί και να τιμωρηθεί, και από την άλλη να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια».

Ο Υπουργός παραδέχθηκε πάντως πως μετά την Covid «υπάρχει έξαρση τέτοιων περιστατικών και πως πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε σε ένα άλλο επίπεδο, σαν κοινωνία. Από την άλλη πλευρά όμως, επειδή ο τελευταίος αποδέκτης αυτής της υπόθεσης είναι η Αστυνομία, η Αστυνομία οφείλει, παλεύει, κάνει μια προσπάθεια μεγάλη, να διαχειρίζεται τα περιστατικά κατά τον καλύτερο τρόπο».

Ο ίδιος είπε μάλιστα «ναι» στον όρο «γυναικοκτονία» και την ένταξή του στον Ποινικό Κώδικα, ενώ τόνισε  ότι και «ο Πρωθυπουργός συμφωνεί με τον όρο γυναικοκτονία, το νομικό μέρος όμως, θέλει μια σοβαρή, ουσιώδη και ψύχραιμη συζήτηση».

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, αυτή αναμένεται να δώσει απαντήσεις, και τις απαντήσεις της ΕΔΕ θα πάρει -όταν ολοκληρωθεί- στα χέρια του ο Εισαγγελέας.

H εισαγγελική παρέμβαση

Η δολοφονία της 28χρονης προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, ο οποίος ζήτησε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από τους αστυνομικούς που τελούσαν σε βάρδια στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Σε βάρος του δράστη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για δική του χρήση. Έλαβε προθεσμία και θα απολογηθεί την Πέμπτη.

ΜΜΕ και κοινό διατυπώνουν ερωτήματα, γιατί άφησαν τη γυναίκα να βγει από το Τμήμα, γιατί δεν κάλεσαν οι ένστολοι περιπολικό; Γιατί δεν μετέφεραν την 28χρονη στο σπίτι της, αν και εφόσον ισχύει ότι εκείνη την ώρα υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό της ΕΛΑΣ; Μήπως υποτιμήθηκε η όλη υπόθεση; O Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, αυτή αναμένεται να δώσει απαντήσεις, και τις απαντήσεις της ΕΔΕ θα πάρει -όταν ολοκληρωθεί- στα χέρια του ο Εισαγγελέας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ., τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, σε συνεργασία με Εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση.

Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ηδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.

Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης και έγκαιρης ειδοποίησης της Αστυνομίας με δυνατότητα γεωεντοπισμού (Panic Button)».

Και η βία;

Σύμφωνα με εγκληματολογικά στοιχεία (σσ: Καθηγήτρια Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Πάντειο Πανεπιστήμιο) στοιχεία, η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας ξεπερνάει το 100%, για τους πέντε πρώτους μήνες του 2022 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020. Υπερβαίνει δε το 100%, για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Απρίλιο του 2022 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2021.

Η Κική δεν είναι, ούτε πρόκειται να είναι το τελευταίο θύμα. Έρχεται όμως το όνομά της να προστεθεί σε ένα κατάλογο μακρύ, αιμάτινο κυριολεκτικά και μεταφορικά, που θέλει το φαινόμενο χρόνο με τον χρόνο, μήνα με τον μήνα, να αυξάνεται θεαματικά στα ελληνικά σπίτια.

Ίσως είναι η στιγμή για κομβικές κινήσεις. Η Πολιτεία είναι ενήμερη, οφείλει να είναι και αφυπνισμένη.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -