Πώς ζωντανεύει μια μεταδιδακτορική έρευνα-μονογραφία; Και, κυρίως, πώς έλκει το ενδιαφέρον του ευρύτερου ενδιαφερόμενου κοινού; Η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Δημήτρη Ν. Κυριαζή, Δικηγόρου, ΔΝ (Οξφόρδη), που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου, στην αίθουσα «Χάρης Καρατζάς» της Νομικής Βιβλιοθήκης, άγγιξε ένα θέμα σύγχρονο, επίκαιρο όσο λίγα, συνυφασμένο καθώς είναι με τη βιώσιμη χρηματοδότηση και το νομικό της πλαίσιο. Προϊόν της μεταδιδακτορικής έρευνας του κ. Κυριαζή στο ΕΚΠΑ, το έργο αποτελεί και την πρώτη μονογραφία αυτής της εμβέλειας, στα ελληνικά, γραμμένης με τρόπο «υποδειγματικό».
Τη διαπίστωση έχει κάνει ο Καθηγητής κ. Χρήστος Βλ. Γκόρτσος, Πρόεδρος της Εταιρείας Τραπεζικού Δικαίου και Δικαίου της Κεφαλαιαγοράς, ο οποίος μαζί με την κ. Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανέλαβαν να εξηγήσουν κατά την παρουσίαση τις βασικές παραμέτρους του θέματος, και του βιβλίου, συζητώντας για τις πρόσφατες και τρέχουσες εξελίξεις στο Δίκαιο της Βιώσιμης Χρηματοδότησης (Sustainable Finance Law).
Ποιές πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί την τελευταία δεκαετία; Ποιο είναι το νομικό περιβάλλον του πρωτογενούς ενωσιακού δικαίου, με έμφαση στην «πράσινη» νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Ποιο είναι το στίγμα του Κανονισμού περί γνωστοποιήσεων αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ως δευτερογενούς ενωσιακού δικαίου; Οι απαντήσεις είναι σύνθετες και απαιτούν βαθιά γνώση του αντικειμένου, που τελεί υπό διαρκή διαμόρφωση. Με τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών συνεχώς αυξανόμενο και τη νομισματική πολιτική καταλύτη στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, ο συγγραφέας – είναι εύλογο – δίνει παράλληλα μεγάλη βαρύτητα στις προοπτικές του δικαίου της βιώσιμης χρηματοδότησης.
Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα δίνει το έναυσμα για περαιτέρω ακαδημαϊκή συζήτηση και προβληματισμούς σε μια ατζέντα, ρευστή και όχι πάντα με θετικό πρόσημο.