Την ενοχή του ιδρυτή της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου, του γιου του Τζώρτζη, καθώς και δυο στενών συνεργατών τους, εισηγήθηκε στη δίκη της Folli Follie, η Εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Αντιθέτως, πρότεινε την πλήρη απαλλαγή της συζύγου του ιδρυτή της Folli Follie, Καίτης Κουτσολιούτσου, και των υπολοίπων 6 κατηγορουμένων της υπόθεσης, αλλά και την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης, τα οποία και αποτελούσαν τον «πυρήνα» του παραπεμπτικού βουλεύματος.
Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε στις 29 Μαΐου 2024, οπότε και η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας.
Αναλυτικά: Η Εισαγγελέας Αικατερίνη Ρούμπη ζήτησε την ενοχή του ιδρυτή της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, χειραγώγηση αγοράς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα – όχι όμως κατ’ επάγγελμα, όπως ήταν στο κατηγορητήριο.
Για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο η Εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για χειραγώγηση αγοράς και νομιμοποίηση εσόδων (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) όχι κατ’ επάγγελμα.
Η ίδια ζήτησε πάντως πλήρη απαλλαγή για την Καίτη Κουτσολιούτσου.
Ενοχή «είδε» επίσης η λειτουργός για τους Ιωάννη Μπεγιέτη και Tonio Law, συνεργάτες του Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Για Tonio Law: ενοχή για συνέργεια στη χειραγώγησης αγοράς και στο «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος. Για το μεγαλστέλεχος της εταιρείας στην Ασία Ιωάννη Μπεγιέτη ζήτησε να καταδικαστεί για πλαστογραφία και συνεργεία σε χειραγώγηση αγοράς.
«Ο Ιωάννης Μπεγιέτης ενεργούσε από κοινού με τον Tonio Law, συνυπέγραφε τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Ήταν ο κεντρικός πρωταγωνιστής της πλαστογραφίας, εφεύρισκε ανύπαρκτα ονόματα για πλαστή αλληλογραφία με την Alpha Bank, ήταν ο άνθρωπος πίσω απ’ όλα» είπε η Εισαγγελέας της έδρας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ιδρυτή της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ήταν ιδρυτής και βασικός μέτοχος και υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις. Ήταν συγκεντρωτικός. Ασφαλώς και γνώριζε τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης και τους κινδύνους. Χωρίς τη δική του παρότρυνση δεν θα μπορούσε κανένας διοικητικός να αναλάβει πρωτοβουλία για πλαστογραφίες και άλλες ενέργειες» σημείωσε, αποδίδοντάς του την ηθική αυτουργία στο αδίκημα.
Ως προς το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, η Εισαγγελέας ανέφερε: «Υπαίτιοι ποιοι ήταν : οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, γιατί γνώριζαν τι συνέβαινε και παραπλάνησαν».
Διαφορετική ποινική μεταχείριση επεφύλαξε στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ζητώντας την αθώωση του για την ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία: «Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γνώριζε πολλά και ευλόγως θα γνώριζε και για τις πλαστογραφίες. Ωστόσο, δεδομένης της όχι τόσο συχνής επαφής του με τα στελέχη της Ασίας, δεν μπορεί να προκύψει αναμφίβολα ότι προέτρεψε στο αδίκημα της πλαστογραφίας».
Ως προς το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, η Εισαγγελέας ανέφερε: «Υπαίτιοι ποιοι ήταν : οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, γιατί γνώριζαν τι συνέβαινε και παραπλάνησαν. Το γεγονός ότι ικανοποιήθηκαν εκ των υστέρων ομολογιούχοι θα ληφθεί υπόψη για την αξιολόγηση της εγκληματικής τους δράσης».
Αντίθετα, η Εισαγγελέας ανέφερε για την Αικατερίνη Κουτσολιούτσου: «Ασχολείται βασικά με το δημιουργικό, προωθητικό και αισθητικό κομμάτι της επιχείρησης. Δεν υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις, αλλά λόγω θέσης φαίνεται να τις ενέκρινε. Δεν έχει όμως το υπόβαθρο να κατανοήσει, ακόμη κι αν ήταν ενήμερη λόγω της συγγενικής της σχέσης, δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να μην αφήνουν αμφιβολίες προς τούτο».
Να σημειωθεί ότι τρεις κατηγορούμενοι φυγοδικούν, δύο ασιατικής καταγωγής και ένας Έλληνας, και μάλιστα πρόσωπο κλειδί, ο Ιωάννης Μπεγιέτης, πρώην στέλεχος στη θυγατρική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ.
Σύντομο ιστορικό
Ήταν Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 όταν το fund QCM, με επικεφαλής του Γκάμπριελ Γκρέκο, έφερνε στην επιφάνεια τα οικονομικά δεδομένα της Folli Follie. Σχεδόν έξι χρόνια μετά την αποκάλυψη της έκθεσης, ήλθε η πρώτη επ΄ακροατηρίω αποτίμηση της υπόθεσης που συντάραξε το εγχώριο οικονομικό – χρηματιστηριακό σκηνικό, με βασικούς πρωταγωνιστές τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Η υπόθεση εισήλθε πρώτη φορά στη φάση της ακροαματικής διαδικασίας τον Ιανουάριο του 2022, αλλά μηδένισε ύστερα από 28 συνεδριάσεις (αποχή δικηγόρων κτλ). Διαφορετική σύνθεση δικαστηρίου ανέλαβε να ρίξει φως στη μεγαλοαπάτη, επτά μήνες μετά, στις 19 Ιουνίου 2023.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι έχουν δεσμευθεί με βούλευμα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie, γεγονός που έχουν προσπαθεί να ανατρέψουν οι συνήγοροι της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας, με στόχο την ανάγκη αναδιάρθρωσης της εταιρείας και επιτάχυνσης των διαδικασιών εξυγίανσής της.
Υπάρχει τελικά κίνδυνος παραγραφής;
Πηγές συνέδεαν μέχρι πρότινος τη δίκη με τον κίνδυνο της παραγραφής. Το ερώτημα είναι αν θα υιοθετηθεί από το δικαστήριο το βαρύτατο κατηγορητήριο που θέλει τα αδικήματα να αφορούν για όλους τους κατηγορουμένους πράξεις κατ’ εξακολούθηση, από το 2006 έως το 2018. Δεδομένου ότι η απάτη εξελίχθηκε σε βάθος χρόνου, το μείζον είναι ποιος θεωρείται ο «χρόνος τέλεσης» ενός αδικήματος. Η φράση «κατ’ εξακολούθηση» απελευθερώνει την όλη ιστορία, καθώς προσδίδει στα κακουργήματα αλυσιδωτή μορφή, επιτρέποντας στο τελευταίο, του 2018, να επηρεάσει και όλα τα προηγούμενα. Αποσοβώντας στην ουσία τον κίνδυνο της παραγραφής και μεταθέτοντάς τον το 2038 – ο νόμος ορίζει ότι παραγραφή επέρχεται στα 15 χρόνια από τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος, συν πέντε εώς ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει.