Με τον Ν 5095/2024 επήλθε μια σειρά τροποποιήσεων στον Αστικό Κώδικα (ΠΔ 456/1984, Α’ 164) και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΠΔ 503/1985, Α’ 182) που αφορούν: α) στην έκδοση και παροχή κληρονομητηρίου, β) στην αποδοχή και αποποίηση κληρονομίας, γ) στις προσημειώσεις υποθηκών, δ) στην παροχή ενόρκων βεβαιώσεων και ε) στις εγγραφές και τροποποιήσεις καταστατικών σωματείων. Μέσω των τροποποιήσεων αυτών, μεταφέρεται ύλη στους δικηγόρους η οποία μέχρι προσφάτως απασχολούσε αποκλειστικά τα δικαστήρια, χωρίς όμως να υφίσταται αντιδικία. Οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται στο μεταίχμιο της διοικητικής λειτουργίας – με την έννοια της κρατικής πρόνοιας για ιδιωτικά συμφέροντα – και της δικαιοδοτικής λειτουργίας.
Λόγω του κύρους του δικηγορικού σώματος και του χαρακτήρα του δικηγόρου ως άμισθου δημόσιου λειτουργού και συλλειτουργού της δικαιοσύνης εξασφαλίζεται η ποιότητα και ασφάλεια στη μεταφορά των διαδικασιών αυτών. Με τις παραπάνω παρεμβάσεις αυξάνεται η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της απονομής της δικαιοσύνης χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας των πολιτών.
Οι δικηγόροι, λοιπόν, που θέλουν να εντάξουν στην επαγγελματική τους δραστηριότητα τη διεκπεραίωση των ως άνω ενεργειών και την έκδοση των σχετικών πράξεων, είναι απαραίτητο να καθοδηγηθούν και να καταρτιστούν ορθά και ουσιαστικά, προκειμένου να ανταποκριθούν επάξια στο νέο ρόλο τους και να αποφύγουν λάθη και παραλείψεις ιδίως κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής του νέου Ν 5095/2024.
Εισηγητής: Παντελεήμων Ρεντούλης, Δικηγόρος – εταίρος της δικηγορικής εταιρίας «ΠΡΑΞΙΣ Δικηγορική», μέλος ΣΕΠ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Ημερομηνία Διεξαγωγής: Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 (16:30 – 21:30)
Δείτε το Σεμινάριο εδώ