fbpx

Ο Νέος Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (Ν 5020/2023)

Επισκόπηση πρακτικών θεμάτων και προβληματισμών που προκύπτουν από τις νέες ρυθμίσεις

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Ο Νόμος 5020/2023 επέφερε αναγκαίες αλλαγές στο Ιδιωτικό Ναυτικό Δίκαιο, ανανεώνοντας σχεδόν ένα παρωχημένο νομοθέτημα που είχε περιέλθει σε μεγάλο βαθμό σε αχρησία. Βασικοί άξονες των νέων ρυθμίσεων είναι η εναρμόνιση του Ελληνικού ναυτικού δικαίου με τις διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα μας και τις τεχνολογικές και οργανωτικές εξελίξεις που έχει γνωρίσει η ναυτιλιακή δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς και ο περιορισμός της εσωτερικής πολυνομίας, με την εισαγωγή ομοιόμορφων ρυθμίσεων. Αλλά και η αποσαφήνιση ζητημάτων που μέχρι πριν επιδέχονταν μόνο ερμηνευτικής προσέγγισης, προσπαθώντας παράλληλα σε ορισμένα σημεία να εναρμονίσουν τις διατάξεις στο πνεύμα και τις ανάγκες της εποχής.

Υπάρχουν σημεία και ρυθμίσεις του νέου Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου που παρουσιάζουν πρακτικό ενδιαφέρον και έχουν ήδη δημιουργήσει προβληματισμούς. Ειδικότερα, σημαντική πρακτική σημασία εντοπίζεται στη διεύρυνση της έννοιας του πλοίου και της θετικής οριοθέτησης της έννοιας των στατικών ναυπηγημάτων, στο καθεστώς της εμπράγματης ασφάλειας επί πλοίου και ορισμένα πρακτικά ζητήματα εκτέλεσης, καθώς και στις δυνατότητες διεκδίκησης τυχόν απαίτησης κατά του αποκτώντος μετά την κατάργηση της εφαρμογής του άρθρου 479 ΑΚ στη μεταβίβαση κυριότητας πλοίου.

Ιδιαίτερα κρίσιμη άλλωστε, είναι και η νομοθετική αναγνώριση και ρύθμιση της θέσης των εμπλεκόμενων στη λειτουργία και εκμετάλλευση του πλοίου προσώπων, καθώς και θέματα σχετιζόμενα με τη ναύλωση γυμνού πλοίου και των συνεπειών που έχει η απόκτηση της ιδιότητας του εφοπλιστή από το γυμνό ναυλωτή.

Εξάλλου, μετά τη διακριτή ρύθμιση της ναύλωσης και της θαλάσσιας μεταφοράς πραγμάτων που εισάγει ο νέος ΚΙΝΔ, χρήζουν επισκόπησης τόσο οι σημαντικότερες ρυθμίσεις στο καθεστώς της τελευταίας όσο και η αναμόρφωση της θαλάσσιας μεταφοράς επιβατών, με σημείο αναφοράς και στις δύο περιπτώσεις την ενσωμάτωση των διεθνών κανόνων.

Τέλος, για πληρέστερη κατανόηση του «τοπίου» του ναυτικού δικαίου όπως διαμορφώνεται υπό τον νέο Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, απαραίτητη είναι και η εξοικείωση με καίρια ζητήματα της διεθνούς δικαιοδοσίας, της θεμελίωσης ευθύνης κατά την έγερση απαιτήσεων από σύγκρουση πλοίων, της συστηματικής ενότητας της ρύθμισης των δικαιούχων του περιορισμού της ευθύνης και των προϋποθέσεων έκπτωσης από το δικαίωμα αυτό.

Εισηγητές: Γιώργος Ιατρίδης-Ραμαντάνης, Partner της Δικηγορικής εταιρείας «Λαγκαδιανός Ιατρίδης Κατσάμπας» («LCI Law») | Γιώργος Πεζοδρόμος, Senior associate της Δικηγορικής εταιρείας «Λαγκαδιανός Ιατρίδης Κατσάμπας» («LCI Law»)

Ημερομηνία διεξαγωγής: Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 (18:00 – 21:00)

Δείτε το Σεμινάριο εδώ

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -