Η ραγδαία εξέλιξη των ψηφιακών τεχνολογιών και η κυριαρχία του διαδικτύου έχουν αναδείξει νέες και σύνθετες προκλήσεις στον τομέα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Η ψηφιακή εποχή έχει διευκολύνει την παγκόσμια διανομή περιεχομένου, αλλά ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου η παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ευκολότερη από ποτέ.
Οι online πλατφόρμες αποτελούν τον πυρήνα της ψηφιακής οικονομίας. Ωστόσο, η λειτουργία τους εγείρει σημαντικά νομικά ζητήματα σχετικά με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως αυτά που σχετίζονται με το καθεστώς ευθύνης των online πλατφορμών για το περιεχόμενο που φιλοξενούν και με το δικαίωμα διανομής. Εξάλλου η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και ιδιαίτερα των γεννητικών μοντέλων (generative AI) έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς η εκπαίδευση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης βασίζεται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου προστατευόμενου περιεχομένου. Αυτό εγείρει ζητήματα σχετικά με την ανάγκη λήψης αδειών και τα όρια της εξαίρεσης εξόρυξης κειμένων και δεδομένων.
Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας σε ένα ψηφιακό περιβάλλον που εξελίσσεται συνεχώς αποτελεί μια σημαντική πρόκληση. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες, ωστόσο, το νομικό πλαίσιο συχνά υστερεί. Είναι απαραίτητη η παρακολούθηση των εξελίξεων και η συνεχής κατάρτιση από τους νομικούς της πράξης για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των εντολέων τους, δημιουργών και κατόχων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Εισηγήτρια: Ανθή Ακριτίδου, Δικηγόρος, ΜΔΕ
Ημερομηνία Διεξαγωγής: Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 (18:00 – 21:00)
Δείτε το Σεμινάριο εδώ