Στην μετά το Νόμο Κατσέλη εποχή, δανειολήπτες που κατόρθωσαν να ενταχθούν οριστικά στον Ν 3869/2010, δυσκολεύονται πλέον να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους, καθώς καλούνται να καταβάλουν έντοκες δόσεις που απέχουν παρασάγγας από τα ποσά που όρισε το Δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεσή τους. Οι εφαρμοζόμενες πρακτικές τραπεζών και servicers που δεν υπολογίζουν τον τόκο επί του ποσού της μηνιαίας δόσης που ορίστηκε στο πλαίσιο του άρθρου 9 παρ. 2 Ν 3869/2010, είναι ένα μόνο από τα ζητήματα που προκάλεσε τη μαζική επαναπροσφυγή των δανειοληπτών στη Δικαιοσύνη, δημιουργώντας καινούρια ύλη για τους δικηγόρους και νέες ερμηνευτικές προκλήσεις.
Οι εντολείς ρωτούν τους δικηγόρους πώς μπορούν να διατηρήσουν την ευνοϊκή ρύθμιση που είχαν πετύχει στο πλαίσιο του Ν 3869/2010, αν μπορούν να «κληρονομήσουν» τη ρύθμιση του κληρονομούμενου συγγενή τους, αλλά και πώς μπορούν εναλλακτικά να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους και να ρυθμίσουν εκ νέου τις οφειλές τους. Προκειμένου να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα με συνέπεια, ο νομικός της πράξης απαιτείται να βρίσκεται σε συνεχή επαγγελματική εγρήγορση εντοπίζοντας και κατανοώντας τις αναδυόμενες προκλήσεις.
Τα ένδικα βοηθήματα που έχουν στο οπλοστάσιό τους οι οφειλέτες μετά την έκδοση οριστικής απόφασης διάσωσης άρθρου 9 παρ. 1 Ν 3869/2010 είναι η αίτηση μεταρρύθμισης του άρθρου 758 παρ.1 ΚΠολΔ και η αίτηση ερμηνείας των άρθρων 315 επ. ΚΠολΔ. Μέσω αυτών και γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και νομολογιακές εξελίξεις που τα περιβάλλουν, ο δικηγόρος μπορεί να προφυλάξει τον εντολέα του και να διαχειριστεί ζητήματα τοκισμού της μηνιαίας δόσης αλλά και «κληρονομικότητας» της ρύθμισης αρ. 9 παρ. 2 Ν 3869/2010.
Εισηγήτρια: Αργυρώ Μ. Ζαρουχλιώτη
Ημερομηνία Διεξαγωγής: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 (17:00 – 21:00)
Δείτε το Σεμινάριο εδώ