Οι πρώτες – απορριπτικές – αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), ύστερα από προσφυγές που ασκήθηκαν από επαγγελματίες, οι οποίοι αμφισβήτησαν το τεκμήριο και το φόρο που τους επιβλήθηκε, έχουν ήδη εκδοθεί.
Με το άρθρο 15 του Ν 5073/2023 προστέθηκε το άρθρο 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν 4172/2013) και θεσπίσθηκε νέο σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα στους φορολογούμενους επαγγελματίες να αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα με βάση το οποίο θα φορολογηθούν. Για τη διαδικασία αμφισβήτησης του τεκμηρίου και τα λοιπά σχετικά θέματα εκδόθηκε η υπ’ αριθ. Α.1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, ασκήθηκαν οι προσφυγές, ερειδόμενες σε σκεπτικό που περιλαμβάνει τους ακόλουθους ισχυρισμούς:
- Το τεκμήριο που θεσπίζουν οι διατάξεις των άρθρων 28Α επ. του ν. 4172/2013 αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας.
- Το τεκμήριο του ελαχίστου ετήσιου εισοδήματος κατ’ άρθρο 28Α του ν.4172/2013 δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.
Κατά της αποφάσεως της ΑΑΔΕ εκκρεμεί αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ που έχουν ασκήσει οι δικηγορικοί σύλλογοι, καθώς και σύλλογοι άλλων επαγγελματικών ομάδων, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την άνοιξη του 2025
- Υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 28Α παρ. 5 του ν. 4172/2023 από την Α.1055/2024 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία ουσιαστικά επεκτείνει τον έλεγχο και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα πέραν της φορολογίας εισοδήματος.
Η ΔΕΔ, από την πλευρά της, εξετάζει ως προς το τυπικό μέρος αν τηρήθηκε η διαδικασία αμφισβήτησης του τεκμηρίου, με συμπλήρωση των κωδικών 443-444 του εντύπου Ε1 της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος και υποβολή αιτήματος για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου από την ΑΑΔΕ. Κατ’ ακολουθία, διατυπώνει την κρίση ότι: η Δημόσια Διοίκηση δεσμεύεται από την αρχή της νομιμότητας, όπως αυτή καθιερώνεται με τις διατάξεις των άρθρων 26 παρ. 2, 43, 50, 82, 83 και 95 παρ.1 του Συντάγματος, και η οποία συνεπάγεται ότι η Διοίκηση οφείλει ή μπορεί να προβαίνει μόνο σε ενέργειες που προβλέπονται και επιβάλλονται ή επιτρέπονται από τους κανόνες που θεσπίζουν το Σύνταγμα, οι νομοθετικές πράξεις, οι διοικητικές κανονιστικές πράξεις, που έχουν εκδοθεί βάσει νομοθετικής εξουσιοδότησης, καθώς και από κάθε κανόνα ανώτερης ή ισοδύναμης προς αυτούς τυπικής ισχύος.
Ως προς τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων, θεωρεί ότι βασίζονται σε συνταγματικούς κανόνες και υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις, ο έλεγχος των οποίων ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία των Δικαστηρίων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 87, παρ. 2 και 93, παρ. 4 του Συντάγματος και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα των οργάνων της Διοίκησης, τα οποία οφείλουν να εφαρμόζουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
Με βάση το ανωτέρω σκεπτικό, κρίνει νόμιμες τις προσβαλλόμενες Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023 και απορρίπτει τις προσφυγές. Οι φορολογούμενοι επαγγελματίες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν προσφυγή κατά των αποφάσεων της ΔΕΔ ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων.
Να υπενθυμίσουμε ότι κατά της ανωτέρω αποφάσεως της ΑΑΔΕ εκκρεμεί αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ που έχουν ασκήσει οι δικηγορικοί σύλλογοι, καθώς και σύλλογοι άλλων επαγγελματικών ομάδων, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την άνοιξη του 2025.
Δείτε στην Qualex σχετικές αποφάσεις ΔΕΔ: