fbpx
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

ΔΕΕ: «Όχι» στην έκδοση πρόσφυγα στη χώρα καταγωγής του

Ενόσω οι ιταλικές αρχές δεν έχουν ανακαλέσει το εν λόγω καθεστώς, η έκδοση αποκλείεται

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Δεν μπορεί να εκδοθεί πρόσφυγας στη χώρα καταγωγής του την οποία και εγκατέλειψε, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε την Τρίτη 18 Ιουνίου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην υπόθεση C‑352/22. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίστηκε, η προστασία που προσφέρουν οι προστατευτικές για τους πρόσφυγες διατάξεις θα έχαναν τη σημασία τους.

Σύντομο ιστορικό

Η Τουρκία ζήτησε από τη Γερμανία την έκδοση Τούρκου υπηκόου κουρδικής καταγωγής, υπόπτου για την τέλεση ανθρωποκτονίας.

Καλούμενο να αποφανθεί επί της αίτησης αυτής, το γερμανικό δικαστήριο διερωτήθηκε αν η έκδοση εμποδίζεται από το γεγονός στον ενδιαφερόμενο έχει αναγνωρισθεί το καθεστώς πρόσφυγα στην Ιταλία το 2010, με την αιτιολογία ότι διέτρεχε κίνδυνο να υποστεί πολιτική δίωξη από τις τουρκικές αρχές λόγω της υποστήριξής του στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Δεδομένου ότι το ερώτημα αυτό συνδέεται με το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου καθώς και με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γερμανικό δικαστήριο υπέβαλε σχετικό ερώτημα στο Δικαστήριο.

Απόφαση ΔΕΕ

Το Δικαστήριο απάντησε ότι η χορήγηση του καθεστώτος πρόσφυγα στην Ιταλία εμποδίζει την έκδοση του ενδιαφερομένου προς τη χώρα καταγωγής του, από την οποία διέφυγε. Ενόσω οι ιταλικές αρχές δεν έχουν ανακαλέσει το εν λόγω καθεστώς, η έκδοση αποκλείεται. Πράγματι, η έκδοση θα ισοδυναμούσε, στην πραγματικότητα, με τερματισμό του εν λόγω καθεστώτος.

Η αρμόδια γερμανική αρχή πρέπει, βάσει της αρχής της καλόπιστης συνεργασίας, να έρθει σε επαφή με την ιταλική αρχή η οποία χορήγησε το καθεστώς πρόσφυγα.

Αν, κατόπιν της επαφής αυτής, η ιταλική αρχή ανακαλέσει το καθεστώς πρόσφυγα, η γερμανική αρχή πρέπει και αυτή να προβεί στη διαπίστωση ότι ο ενδιαφερόμενος δεν έχει πλέον την ιδιότητα του πρόσφυγα. Περαιτέρω, πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν υφίσταται σοβαρός κίνδυνος, σε περίπτωση έκδοσης, να επιβληθεί στον ενδιαφερόμενο στην Τουρκία η ποινή του θανάτου ή να υποστεί αυτός βασανιστήρια ή άλλη απάνθρωπη ή εξευτελιστική ποινή ή μεταχείριση.


Δείτε την απόφαση στη Qualex: ΔΕΕ υπόθ. C-352/22, απόφ. της 18.6.2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -