Τρεις γιατρούς του ΕΚΑΒ «δικαίωσε» πρόσφατα το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, οι οποίοι -όπως αποδείχθηκε- είχαν αποκλειστεί από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας.
Το δικαστήριο, αφού αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς των γιατρών που υπηρετούσαν στο Παράρτημα Μυτιλήνης του ΕΚΑΒ, περί παράνομου αποκλεισμού τους, τόνισε ότι η εξαίρεσή τους από τη χορήγηση του επιδόματος συνιστά δυσμενή διάκριση σε σχέση με άλλες κατηγορίες εργαζομένων του ΕΚΑΒ, όπως οι διασώστες, οι οδηγοί ασθενοφόρων και οι νοσηλευτές, οι οποίοι το λαμβάνουν.
Οι ενάγοντες γιατροί (δύο αναισθησιολόγοι και ένας γενικός χειρουργός) περιγράφοντας λεπτομερώς τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, και οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σωματική τους ακεραιότητα, είχαν ως στόχο να αναδείξουν ότι οι συνθήκες εργασίας τους δεν διαφέρουν ουσιωδώς από τις συνθήκες εργασίας άλλων κατηγοριών εργαζομένων του ΕΚΑΒ που λαμβάνουν το επίμαχο επίδομα. Κάτι τέτοιο έδωσε την ευκαιρία στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Μυτιλήνης να λάβει υπόψη του την αρχή της ισότητας, η οποία κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα και επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες. Η συνταγματική αρχή της ισότητας, ως γνωστόν, δεσμεύει τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας και, ειδικότερα, τόσο τον κοινό νομοθέτη κατά την άσκηση της νομοθετικής λειτουργίας όσο και τη Διοίκηση, όταν θεσπίζει κατά νομοθετική εξουσιοδότηση κανονιστική ρύθμιση.
Οι εν λόγω γιατροί, όπως παρατήρησε το δικαστήριο, είναι εξ ορισμού επιφορτισμένοι με την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ιατρικών υπηρεσιών σε κινητές ιατρικές μονάδες και σε εναέρια μέσα αεροδιακομιδής, παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας (βασική και προχωρημένη υποστήριξη ζωής) έως και τεταρτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας (συνθήκες μονάδας εντατικής θεραπείας) σε καθεστώς 24ωρης και καθημερινής εφημερίας, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την ασφάλεια και τη ζωή τους, αφού είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε νοσογόνους παράγοντες.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μη χορήγηση του επιδόματος στους εν λόγω ιατρούς του ΕΚΑΒ συνιστά αδικαιολόγητη διάκριση και παραβιάζει την αρχή της ισότητας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επιδίκαση αποζημιώσεων.
Συγκεκριμένα, επιδικάστηκε το ποσό των 4.350 ευρώ σε κάθε έναν από τους δύο πρώτους ενάγοντες, και το ποσό των 2.550 ευρώ στην τρίτη ενάγουσα. Παρά το γεγονός ότι επεδίωξαν μεγαλύτερα ποσά με τον ισχυρισμό ότι υπέστησαν ηθική βλάβη, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό, διότι η μη καταβολή του επιδόματος δεν ενείχε ηθική απαξία προς το πρόσωπό τους, σύμφωνα με την κρίση του δικαστηρίου.
Δείτε την απόφαση στη Qualex: ΜΔΠρΜυτιλ 254/2024