Ένα νέο δεδομένο ήρθε σήμερα να αναθερμάνει το τοπίο γύρω από τη Χρυσή Αυγή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε με σημερινή του απόφαση (υπόθεση T‑375/22) το «πράσινο φως» σε τρεις πολίτες οι οποίοι με αίτησή τους το 2021 προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήθελαν να πληροφορηθούν για ποιον σκοπό και σε ποιους προορισμούς πραγματοποίησαν ο Ι. Λαγός και οι κοινοβουλευτικοί βοηθοί του ταξίδια, τα έξοδα των οποίων επιστράφηκαν από το κορυφαίο νομοθετικό όργανο της ΕΕ.
Παρά την απόρριψη της αίτησης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγινε σήμερα δεκτό από το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου ότι στην περίπτωση του καταδικασμένου Ι. Λαγού υπερισχύει το δικαίωμα πρόσβασης του κοινού στα έγγραφα των θεσμικών οργάνων, για λόγους διαφάνειας.
Στις 2 Ιουλίου 2019, υπενθυμίζεται ότι ο Ιωάννης Λαγός ανέλαβε καθήκοντα ευρωβουλευτή μετά την εκλογή του στην Ελλάδα. Εντούτοις, το σκηνικό γρήγορα άλλαξε όταν στις 7 Οκτωβρίου 2020, το Εφετείο Αθηνών στη δίκη της Χρυσής Αυγής τον καταδίκασε, από κοινού με άλλα πρόσωπα, σε κάθειρξη 13 ετών και 8 μηνών καθώς και σε χρηματική ποινή, μεταξύ άλλων, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Έτσι λοιπόν, στις 27 Απριλίου 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία του μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών. Παρά την ποινική καταδίκη του, την άρση της ασυλίας του και τον εγκλεισμό του στη φυλακή, ο ίδιος δεν παραιτήθηκε από το αξίωμα του ευρωβουλευτή ούτε γνωστοποιήθηκε, από τις ελληνικές αρχές προς το Κοινοβούλιο, τυχόν έκπτωσή του από το βουλευτικό αξίωμα μετά την καταδίκη.
Εν συνεχεία, στις 7 Δεκεμβρίου 2021, τρεις πολίτες -η Luisa Izuzquiza, ο Arne Semsrott και ο Stefan Wehrmeyer- υπέβαλαν στο Κοινοβούλιο αίτηση πρόσβασης σε έγγραφα τα οποία αφορούσαν τις αποζημιώσεις και την επιστροφή εξόδων που είχαν καταβληθεί στον Ι. Λαγό. Οι ίδιοι, με αυτή την κίνηση, απέβλεπαν στη λήψη πληροφοριών σχετικά με τα συγκεκριμένα ποσά που καταβλήθηκαν από το Κοινοβούλιο στον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ι. Λαγό, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα ποσά αυτά, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων βουλευτικής επικουρίας, είχαν συμβάλει άμεσα ή έμμεσα στη χρηματοδότηση ή τη συνέχιση εγκληματικών ή παράνομων δραστηριοτήτων.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικαλούμενο τον Κανονισμό για την πρόσβαση στα έγγραφα, καθώς και τον Κανονισμό για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και για την ελεύθερη κυκλοφορία των εν λόγω δεδομένων, απέρριψε την πρόσβαση των πολιτών στα ζητούμενα έγγραφα.
Το σκεπτικό του Γενικού Δικαστηρίου
Ειδικότερα, το Γενικό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Απριλίου 2022, κατά το μέρος που αρνήθηκε στους εν λόγω πολίτες την πρόσβαση, αφενός, στα έγγραφα που αφορούν την επιστροφή εξόδων ταξιδιού και τις αποζημιώσεις παραμονής που κατέβαλε το Κοινοβούλιο στον Ι. Λαγό και, αφετέρου, στα έγγραφα που αφορούν την επιστροφή εξόδων ταξιδιού στους κοινοβουλευτικούς βοηθούς του.
Το Γενικό Δικαστήριο εκτίμησε ότι, στην προκειμένη περίπτωση, ακόμη και αν θίγεται το έννομο συμφέρον της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ακεραιότητας του ατόμου, υπερισχύει το δικαίωμα πρόσβασης του κοινού στα έγγραφα των θεσμικών οργάνων.
Άλλωστε, τονίζεται ότι η αίτηση είχε ως σκοπό να καταστήσει ευχερέστερο τον αυξημένο δημόσιο έλεγχο και την αυξημένη λογοδοσία όσον αφορά την πρόσβαση του Ι. Λαγού σε δημόσια κονδύλια, καθώς και να συμβάλει στη διαφανή ενημέρωση όσον αφορά τα ποσά που κατέβαλε το Κοινοβούλιο στον ίδιο και όσον αφορά τα δικά του έξοδα και εκείνα των βοηθών του, λαμβανομένων υπόψη των εξαιρετικών περιστάσεων της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Στην περίπτωση του Ι. Λαγού, η προστασία της ιδιωτικής ζωής κάμπτεται από το δικαίωμα πρόσβασης του κοινού στα έγγραφα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ
Παρά την καταδίκη του για σοβαρά αδικήματα, και ακόμη και μετά τη σύλληψη και τη φυλάκισή του, ο Ι. Λαγός παρέμεινε ευρωβουλευτής και συνέχισε, επομένως, να λαμβάνει αποζημιώσεις που αντιστοιχούν στην άσκηση των σχετικών καθηκόντων. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το Δικαστήριο, θεωρείται θεμιτή η επιδίωξη των ενδιαφερομένων να πληροφορηθούν για ποιον σκοπό και σε ποιους προορισμούς πραγματοποίησαν ο Ι. Λαγός και οι κοινοβουλευτικοί βοηθοί του ταξίδια, τα έξοδα των οποίων επιστράφηκαν από το Κοινοβούλιο, κατά την περίοδο κατά την οποία ο ίδιος είχε καταδικαστεί, αλλά δεν είχε ακόμη φυλακιστεί.
Τέλος, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή κατά το μέρος που αφορά τα έγγραφα που περιέχουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σχετικά με τον μισθό του Ι. Λαγού και των κοινοβουλευτικών βοηθών του, καθώς όπως κρίθηκε οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι ελεύθερα προσβάσιμες στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δείτε την απόφαση στη Qualex: ΓΔΕΕ υπόθ. T-375/22