fbpx

Ευρωκαταδίκη για την Ελλάδα – Προβληματική η επικοινωνία μεταξύ ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και πιλότων

Με τη ραγδαία αύξηση της αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, τα κανάλια φωνητικών επικοινωνιών παρουσιάζουν βαθμιαία συμφόρηση και πρέπει να συμπληρωθούν από επικοινωνίες ζεύξης δεδομένων αέρος-εδάφους.

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 18 Απριλίου καταδίκασε την Ελλάδα, επειδή δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα προκειμένου ο πάροχος υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις για τις υπηρεσίες ζεύξης δεδομένων στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.

Στις 11 Οκτωβρίου 2018, η Επιτροπή απέστειλε στην ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έγγραφο, στο οποίο εξέφραζε τις ανησυχίες της για την καθυστέρηση ως προς την υλοποίηση των υπηρεσιών, που συμβάλλουν στην απόδοση των επικοινωνιών μεταξύ ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και χειριστών (υπηρεσίες ζεύξεως δεδομένων). Με τη ραγδαία αύξηση της αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, τα κανάλια φωνητικών επικοινωνιών παρουσιάζουν βαθμιαία συμφόρηση και πρέπει να συμπληρωθούν από επικοινωνίες ζεύξης δεδομένων αέρος-εδάφους.

Εν συνεχεία, στις 15 Μαΐου 2020 η Επιτροπή απηύθυνε στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή, καλώντας την να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σχετικά με την παράβαση του άρθρου 3, παράγραφος 1, του Κανονισμού 29/2009, για τις υπηρεσίες ζεύξεως δεδομένων. Με έγγραφο της 15ης Σεπτεμβρίου 2020, η Ελλάδα γνωστοποίησε στην Επιτροπή ότι θα δρομολογούνταν διαδικασία διαγωνισμού με αντικείμενο την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υπηρεσιών ζεύξεως δεδομένων, μόλις το αρμόδιο Yπουργείο ενέκρινε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για το έτος 2020. Περαιτέρω, και πιο συγκεκριμένα στις 18 Μαρτίου 2021, η Ελλάδα ενημέρωσε την Επιτροπή ότι στις 12 Μαρτίου 2021 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υπηρεσιών ζεύξεως δεδομένων.

Ο επίμαχος Κανονισμός εκδόθηκε το 2009 και η ελληνική αρμόδια αρχή διαπίστωσε μόλις το 2018 την έλλειψη του συστήματος υπηρεσιών ζεύξεως δεδομένων αεροναυτιλίας

Κατόπιν τούτων, στις 15 Ιουλίου 2021 η Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη, κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 258 ΣΛΕΕ, με την οποία διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα εξακολουθούσε να μην έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του άρθρου 3, παράγραφος 1, του Κανονισμού 29/2009. Για τον λόγο αυτό, κάλεσε την ελληνική έννομη τάξη να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της εντός προθεσμίας δύο μηνών, κάτι που δεν έγινε, με αποτέλεσμα να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τονίζεται μάλιστα ότι η Επιτροπή, ενώπιον του Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου, υποστήριξε ότι ο επίμαχος Κανονισμός εκδόθηκε το 2009 και η ελληνική αρμόδια αρχή διαπίστωσε μόλις το 2018 την έλλειψη του συστήματος υπηρεσιών ζεύξεως δεδομένων αεροναυτιλίας, η δε διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης για τον ορισμό επιχείρησης δυνάμενης να παρέχει και να εκμεταλλεύεται τις υπηρεσίες ζεύξεως δεδομένων κινήθηκε μόλις το 2020. 

Τελικώς, το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, αφού διαπίστωσε ότι ο πάροχος υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Κανονισμού, καταδίκασε την Ελλάδα.

Δείτε την απόφαση στη Qualex: ΔΕΕ υπόθ. C-599/22

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -