fbpx
Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024

Νόμιμη η δικαστική πληρεξουσιότητα από αλλοδαπό σε καθεστώς κράτησης (ΣτΕ 2314/2023)

Μη έγκυρη η παροχή δικαστικής πληρεξουσιότητας με ιδιωτικό έγγραφο κατά την πλειοψηφία

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την από 19.12.2023 απόφασή του απέρριψε ως απαραδέκτως ασκηθείσα αίτηση ακύρωσης κατά αποφάσεως του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία διατάσσεται η έκδοση και παράδοση του αιτούντος, υπηκόου Μαρόκου, στις αρχές του Βασιλείου του Μαρόκου. Ο αιτών, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη από την Ελληνική Αστυνομία δυνάμει «ερυθράς αγγελίας» διεθνών αναζητήσεων της INTERPOL (Μαρόκου).

Το Ανώτατο Ακυρωτικό έκρινε ότι οι διατάξεις του άρθρου 27 του π.δ. 18/1989 είναι σύμφωνες με τα άρθρα 20 παρ. 1 του Συντάγματος και 6 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και έκρινε κατά πλειοψηφία ότι δεν συντρέχει ανυπέρβλητο κώλυμα για τον αιτούντα και τον δικηγόρο του να εξασφαλίσουν την έγκυρη παροχή δικαστικής πληρεξουσιότητας, καθώς ήταν δυνατή η προσκόμιση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου πριν από την κατάθεση της αιτήσεως.

Εντούτοις, κατά τη μειοψηφία έγινε δεκτό ότι, υπό τις όλως εξαιρετικές περιστάσεις της κρινόμενης υπόθεσης, η παροχή δικαστικής πληρεξουσιότητας με ιδιωτικό έγγραφο του διαδίκου, η γνησιότητα της υπογραφής του οποίου βεβαιώνεται από δημόσια αρχή, είναι έγκυρη και, επομένως, η κρινόμενη αίτηση ασκείται παραδεκτώς και πρέπει να απορριφθεί ως ουσία αβάσιμη.

Δείτε την απόφαση στην Qualex: ΣτΕ 2314/2023

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -