fbpx

ΣτΕ: Νόμιμη επιβολή προστίμου σε σταθμό για παραβάσεις ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας

Ο τηλεοπτικός σταθμός παραβίασε το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Το ΣτΕ «επικύρωσε» την κρίση του ΕΣΡ για παραβιάσεις στο τοπίο της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας (ΣτΕ 1501/2023)

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συλλογιστικής πορείας του ΣτΕ, αξιοποιήθηκε η διάταξη του άρθρου 11 του Κώδικα Δεοντολογίας ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών, επί τη βάσει της ερείδονται οι εξής εγγυήσεις: αφενός μεν κατοχυρώνεται και κανονιστικώς το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων για ποινικά αδικήματα, το οποίο βρίσκει έρεισμα στο Σύνταγμα και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αφετέρου δε επιβάλλεται η απαγόρευση της δημοσιοποίησης των εγγράφων ή άλλων στοιχείων που γίνονται γνωστά στις αρμόδιες αρχές κατά το στάδιο της ποινικής προδικασίας.

Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται, με την τελευταία διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 11 ΠΔ 77/2003 δεν απαγορεύεται, βεβαίως, η ενημέρωση του κοινού, στο πλαίσιο ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, επί υποθέσεων που εκκρεμούν στο στάδιο της ποινικής προδικασίας ούτε αποκλείεται κάθε αναφορά ή ο σχολιασμός των σχετικών πράξεων και ενεργειών των αρμοδίων αρχών, τηρουμένων πάντως των λοιπών διατάξεων του Κώδικα Δεοντολογίας. Χάριν, όμως, της αποτελεσματικής διεξαγωγής της δικαστικής έρευνας και του ανεπηρεάστου των αρμοδίων δικαστικών αρχών, αλλά και χάριν της διασφάλισης των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και των λοιπών τυχόν εμπλεκομένων προσώπων, απαγορεύεται ειδικώς η αποκάλυψη και η αναπαραγωγή του περιεχομένου εγγράφων και εν γένει στοιχείων της ποινικής προδικασίας, η οποία, άλλωστε, διενεργείται χωρίς δημοσιότητα.

Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι, η προσβαλλόμενη απόφαση αναφέρει ρητά ότι πραγματοποιήθηκε εκτενής αναφορά και αναπαραγωγή στοιχείων της ποινικής προδικασίας, η οποία συντελείται «χωρίς δημοσιότητα», όπως άλλωστε ορίζεται και στη διάταξη του άρθρου 241 ΚΠΔ, ενώ την ίδια στιγμή υπήρξε προβολή των προσώπων των κατηγορουμένων χωρίς κανένα προστατευτικό φίλτρο. Παράλληλα, με την προσβαλλόμενη απόφαση έγινε δεκτό ότι η αποκάλυψη και αναπαραγωγή του περιεχομένου εγγράφων και στοιχείων της ποινικής προδικασίας επιτρέπεται σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν κατ’ εκτίμηση των συνθηκών, κρίνεται ότι συντρέχουν υπέρτεροι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επί ζητήματος ιδιαιτέρως αυξημένου γενικού ενδιαφέροντος, από δε τη δημοσίευση των στοιχείων της ποινικής προδικασίας δεν διακυβεύεται ούτε η αποτελεσματική διεξαγωγή της δικαστικής έρευνας, ούτε τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.

Έτσι λοιπόν, υπό τα παραπάνω δεδομένα κρίθηκε ότι, δεν συνέτρεχαν όλως εξαιρετικές προϋποθέσεις, οι οποίες θα δικαιολογούσαν την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας των κατηγορουμένων και την προβολή στοιχείων της μυστικής ποινικής προδικασίας, με αποτέλεσμα η κρίση της αρχής να είναι νόμιμη και αιτιολογημένη.

Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: Παρατηρήσεις στην Απόφ.ΕΣΡ Ολ 60/2021 – Το ευλόγως συμπεραίνειν ως έκφανση της ελευθερίας της έκφρασης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση

Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: Το τεκμήριο της αθωότητας ως θεμελιώδες δικαίωμα στην υπόθεση «βιτριόλι»

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -