Την αστική ευθύνη του Δημοσίου για πρόδηλες παραλείψεις δικαστικών αντιπροσώπων στις βουλευτικές εκλογές του 2007, αναγνώρισε το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, σε πρόσφατη απόφαση που εξέδωσε. Η υπόθεση αφορούσε την απώλεια της βουλευτικής έδρας πρώην βουλευτή Χαλκιδικής, ο οποίος διεκδικούσε αποζημίωση ύψους 238.088 ευρώ, εξαιτίας παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας.
Πιο συγκεκριμένα, στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, πρώην πολιτευτής ανακηρύχθηκε βουλευτής Χαλκιδικής με 8.508 σταυρούς προτίμησης, μόλις 24 περισσότερους από τον συνυποψήφιό του. Κατόπιν ένστασης που ασκήθηκε από τον δεύτερο, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ακύρωσε 1.945 σταυρούς του αρχικώς ανακηρυχθέντος βουλευτή και 1.578 του δεύτερου, με αποτέλεσμα η έδρα να αλλάξει «χέρια».
Ο πρώην βουλευτής, που «έχασε» την έδρα, προσέφυγε το 2010 ενώπιον της διοικητικής δικαιοσύνης, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις παράνομες παραλείψεις των δικαστικών αντιπροσώπων, οι οποίες είχαν ως συνέπεια να απωλέσει τη βουλευτική του έδρα από το Δεκέμβριο έτους 2008, που δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΑΕΔ, έως τον Οκτώβριο του έτους 2009, που διενεργήθηκαν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Για την ακρίβεια, διεκδίκησε αποζημίωση για περιουσιακή ζημία (68.088 ευρώ), επικαλούμενος την απώλεια βουλευτικών αποζημιώσεων για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2009, καθώς και χρηματική ικανοποίηση (170.000 ευρώ), για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της απώλειας της βουλευτικής του έδρας και της ψυχικής ταλαιπωρίας από τη δικαστική διαδικασία. Όπως υποστήριξε, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, παραλείποντας να θέσουν μονογραφή παραπλεύρως των επίμαχων σταυρών προτίμησης, ή/και να αναγράψουν επί των ψηφοδελτίων τον συνολικό αριθμό σταυρών που τέθηκαν σε αυτά, όπως επιτάσσει η παράγραφος 10 του άρθρου 72 του προεδρικού διατάγματος 26 του 2012, προκάλεσαν πρόδηλο σφάλμα στον ίδιο, στερώντας του τη βουλευτική έδρα, για την απώλεια της οποίας πρέπει να αναγνωριστεί η ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας καθώς και να αποζημιωθεί.
«Δεν λαμβάνεται υπόψη σταυρός προτίμησης, εάν ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, ή ο διευθύνων τις εργασίες της δεν έχει μονογράψει στο ψηφοδέλτιο παραπλεύρως του σταυρού και δεν έχει αναγράψει στο ψηφοδέλτιο ολογράφως το συνολικό αριθμό σταυρών προτίμησης, που σημειώθηκαν σ’ αυτό»
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αγωγή, κρίνοντας ότι δεν αποδείχθηκε πρόδηλο σφάλμα εκ μέρους των δικαστικών αντιπροσώπων, κάτι που δεν έγινε δεκτό από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, κατόπιν έφεσης που ασκήθηκε. Ειδικότερα, το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης αναγνώρισε πρόδηλο σφάλμα των δικαστικών αντιπροσώπων, κρίνοντας ότι οι παραλείψεις αυτές συνδέονται αιτιωδώς με την απώλεια της βουλευτικής έδρας. Ειδικότερα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, στον βαθμό που αποτελούν δημόσια όργανα, δεν τήρησαν τις απαιτήσεις του άρθρου 72 παρ. 10 του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, γεγονός που συνεπάγεται την αστική ευθύνη του κράτους.
Σε ό,τι αφορά την αξίωση για περιουσιακή ζημία, ύψους 68.088 ευρώ, αυτή απορρίφθηκε από το δικαστήριο, με το σκεπτικό ότι η βουλευτική αποζημίωση καταβάλλεται αποκλειστικά για την πραγματική άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή. Επειδή ο πρώην βουλευτής δεν κατείχε τη βουλευτική έδρα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2009, η συγκεκριμένη αξίωση κρίθηκε νομικά αβάσιμη. Από την άλλη, η αξίωση για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης έγινε εν μέρει δεκτή. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι παραλείψεις των δικαστικών αντιπροσώπων προκάλεσαν ψυχική ταλαιπωρία στον ενάγοντα, καθώς και ότι οι ακυρώσεις των σταυρών συνδέθηκαν άμεσα με την απώλεια της βουλευτικής του έδρας. Για τον λόγο αυτό, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του επιδίκασε το ποσό των 10.000 ευρώ, το οποίο έκρινε εύλογο και ανάλογο της ζημίας.