Ο Γενικός Εισαγγελέας Αθανάσιος Ράντος σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου στην υπόθεση C‑446/21 (Schrems κατά Meta Platforms Ireland Limited) με προτάσεις του τόνισε ότι απαγορεύεται η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για τους σκοπούς στοχευμένης διαφήμισης χωρίς χρονικό περιορισμό. Επίσης υπογράμμισε ότι απαγορεύεται η επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, μεταξύ των οποίων εμπίπτουν και τα δεδομένα που αφορούν τη σεξουαλική ζωή ή τον γενετήσιο προσανατολισμό φυσικού προσώπου για σκοπούς εξατομικευμένης διαφήμισης, ακόμη και αν το υποκείμενο των δεδομένων τα έχει γνωστοποιήσει στη δημόσια σφαίρα.
Ιστορικό
Το 2018, η Meta Platforms Ireland παρουσίασε τους νέους όρους χρήσης του Facebook στους χρήστες του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι γνωστό ότι η συγκατάθεση στους εν λόγω όρους απαιτείται για την εγγραφή ή την πρόσβαση στους λογαριασμούς και τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Facebook.
Ο κ. Maximilian Schrems, χρήστης του Facebook και ακτιβιστής στον τομέα της προστασίας των δεδομένων, αποδέχθηκε τους συγκεκριμένους όρους.
Εντούτοις, ο ίδιος εν συνεχεία ισχυρίστηκε ότι λαμβάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα διαφημίσεις που απευθύνονται σε ομοφυλόφιλους και προσκλήσεις σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, μολονότι δεν είχε ποτέ στο παρελθόν εκφράσει ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις αυτές. Ο ίδιος, δυσαρεστημένος από την επεξεργασία των δεδομένων του, την οποία θεωρεί παράνομη, προσέφυγε ενώπιον των αυστριακών δικαστηρίων. Παράλληλα, με αφορμή μια συζήτηση σε πάνελ, αναφέρθηκε δημοσίως στην ομοφυλοφιλία του, αλλά δεν δημοσίευσε κάτι σχετικό στο προφίλ του στο Facebook.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας, διατηρώντας αμφιβολίες ως προς την ερμηνεία του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ), ρώτησε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν το Facebook μπορεί να αναλύει και να επεξεργάζεται όλα τα προσωπικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του χωρίς χρονικό περιορισμό για τους σκοπούς της στοχευμένης διαφήμισης. Επιπλέον, το αιτούν δικαστήριο έθεσε στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου το ερώτημα εάν η δήλωση ενός προσώπου σχετικά με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό στο πλαίσιο μιας δημόσιας συζήτησης επιτρέπει την επεξεργασία άλλων δεδομένων που αφορούν το θέμα αυτό για τους σκοπούς στοχευμένης διαφήμισης.
Οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα
Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, ο γενικός εισαγγελέας Αθανάσιος Ράντος πρότεινε να αποφανθεί το Δικαστήριο ότι ο ΓΚΠΔ απαγορεύει την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για τους σκοπούς της στοχευμένης διαφήμισης χωρίς χρονικό περιορισμό. Το αιτούν δικαστήριο οφείλει, όπως σημείωσε, να εκτιμήσει, με βάση, μεταξύ άλλων, την αρχή της αναλογικότητας, τον βαθμό στον οποίο δικαιολογείται η περίοδος διατήρησης των δεδομένων και ο όγκος των δεδομένων που υποβάλλονται σε επεξεργασία, λαμβανομένου υπόψη του θεμιτού σκοπού της επεξεργασίας των εν λόγω δεδομένων για τους σκοπούς της εξατομικευμένης διαφήμισης.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, ο γενικός εισαγγελέας εκτίμησε, με την επιφύλαξη των πραγματικών περιστατικών που θα διαπιστώσει το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας, ότι το γεγονός πως ο κ. Schrems προέβη σε δήλωση σχετικά με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης ανοιχτής στο κοινό μπορεί να συνιστά πράξη με την οποία «δημοσιοποίησε προδήλως» τα δεδομένα αυτά κατά την έννοια του ΓΚΠΔ. Υπενθύμισε, όμως, με τις προτάσεις του ότι, ενώ τα δεδομένα που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό εμπίπτουν στην κατηγορία των δεδομένων που απολαμβάνουν ιδιαίτερης προστασίας και των οποίων η επεξεργασία απαγορεύεται, η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει όταν τα δεδομένα δημοσιοποιούνται προδήλως από το υποκείμενο των δεδομένων. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει από μόνο του την επεξεργασία των εν λόγω δεδομένων για τους σκοπούς της εξατομικευμένης διαφήμισης.
Δείτε τις προτάσεις του Γεν. Εισαγγελέα στη Qualex: ΔΕΕ υπόθ. C-446/21