fbpx
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ρωσίας για καταστολή συγκεντρώσεων – Από τους 38 προσφεύγοντες οι 26 διαδήλωναν υπέρ του Ναβάλνι

Οι προσφεύγοντες κατήγγειλαν ενώπιον του Δικαστηρίου του Στρασβούργου τα δυσανάλογα μέτρα που ελήφθησαν εναντίον τους ως διοργανωτές ή συμμετέχοντες σε δημόσιες συγκεντρώσεις

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Στους 38 ανήλθε ο αριθμός των προσώπων που προσέφυγαν κατά της Ρωσίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο με απόφαση που εξέδωσε χθες Πέμπτη 7 Μαρτίου στην υπόθεση Borodin και άλλοι κατά Ρωσίας (αριθ. προσφυγής 50067/18) καταδίκασε τις πάγιες πρακτικές του ρωσικού καθεστώτος. Οι προσφεύγοντες, κατόπιν συμμετοχής τους σε διάφορες ειρηνευτικές διαδηλώσεις αλλά και σε πορείες αποδοκιμασίας του Κρεμλίνου, υποβλήθηκαν σε εξαιρετικά προβληματικές διαδικασίες, που καταστρατηγούν την αρχή της αναλογικότητας, με αποτέλεσμα να δικαιωθούν στο ΕΔΔΑ.

Μάλιστα, από τον συνολικό αριθμό των προσφευγόντων, οι 26 εξ αυτών είχαν λάβει μέρος σε διαδηλώσεις για την υποστήριξη του Ναβάλνι, του πιο εμβληματικού πολιτικού αντιπάλου του Βλαντιμίρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια, ο οποίος πέθανε πριν λίγες μέρες σε φυλακές στον Αρκτικό Κύκλο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση ξεκίνησε κατόπιν προσφυγής που ασκήθηκε από τους 38 ενώπιον του ΕΔΔΑ, το οποίο έκρινε ότι είναι αρμόδιο να επιληφθεί των εν λόγω αιτήσεων, καθότι συναρτάται με γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από τις 16 Σεπτεμβρίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία η Ρωσική Ομοσπονδία έπαψε να είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης.

Οι προσφεύγοντες κατήγγειλαν ενώπιον του Δικαστηρίου του Στρασβούργου τα δυσανάλογα μέτρα που ελήφθησαν εναντίον τους ως διοργανωτές ή συμμετέχοντες σε δημόσιες συγκεντρώσεις. Ορισμένοι προσφεύγοντες προέβαλαν επίσης πρόσθετες καταγγελίες επί τη βάσει των διατάξεων της Σύμβασης και των πρωτοκόλλων της.

Πολίτες πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Ρώσου πολιτικού και ακτιβιστή Alexeyi Navalny στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Σημειώνεται ότι, το Δικαστήριο αφού εξέτασε όλο το υλικό που του υποβλήθηκε, τελικώς δεν διαπίστωσε κανένα γεγονός ή επιχείρημα που θα μπορούσε να το πείσει προκειμένου να καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα όσον αφορά το παραδεκτό και το βάσιμο των εν λόγω καταγγελιών. Επιπλέον, αξιοποιώντας την πλούσια νομολογία του αναφορικά με την ελευθερία του συνέρχεσθαι και την αρχή της αναλογικότητας, έκρινε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν σε βάρος των προσφευγόντων, όπως η παράνομη στέρηση της ελευθερίας τους, η απουσία εισαγγελέα στη διαδικασία καθώς και η έλλειψη ανασταλτικού αποτελέσματος της έφεσης κατά της ποινής της διοικητικής κράτησης, δεν συνάδουν με τους όρους λειτουργίας μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Κατόπιν τούτων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποχρέωσε την Ρωσία, εντός τριών μηνών, να καταβάλει το ποσό των 154.500 ευρώ στο σύνολο των προσφευγόντων.

Ιδιαίτερη σημειολογία έχει το γεγονός ότι χθες η Ρωσία καταδικάστηκε και σε έξι ακόμη υποθέσεις από το Δικαστήριο του Στρασβούργου, εκθέτοντας έτι περαιτέρω το Κρεμλίνο στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης.

Δείτε την απόφαση στη Qualex: ΕΔΔΑ προσφ. 50067/18 και 37 άλλες, απόφ. της 7.3.2024, υπόθ. Borodin κ.α. κατά Ρωσίας

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -