fbpx

Ποινική ευθύνη λογιστών και έννοια περιουσιακής βλάβης στην απάτη (ΑΠ 796/2023)

Είσπραξη πιστωτικών υπολοίπων από λογιστές μετά την υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων και προϋποθέσεις στοιχειοθέτησης απάτης σε βάρος του εντολέως, όταν ζημιωθέν είναι και το Δημόσιο

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Με αίτηση αναίρεσης που ασκήθηκε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επανεξετάστηκε περίπτωση απαλλαγής λογιστών στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, για διάπραξη απάτης σε βάρος του εντολέως τους.

Πραγματικά περιστατικά

Οι συγκατηγορούμενες λογίστριες διεκπεραίωναν φορολογικές υποθέσεις του θύματος, στο πλαίσιο επαγγελματικής τους συνεργασίας. Ένα τυχαίο γεγονός στάθηκε αφορμή για να ενημερωθεί το θύμα πως σε βάρος του εκκρεμούσε οφειλή προς το Ελληνικό Δημόσιο και να διαπιστώσει την εμπλοκή του λογιστικού γραφείου που διαχειριζόταν τις υποθέσεις του με τη δημιουργία του χρέους αυτού. Όπως διαπιστώθηκε, οι δύο λογίστριες, υποβάλλοντας τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, δήλωναν ότι ο εντολέας τους δώριζε στο Ελληνικό Δημόσιο μέρος του φορολητέου εισοδήματός του από τόκους. Από την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών και κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 74 του Ν 3842/2010 (Α’ 58/23.4.2010) για τα κίνητρα έκπτωσης φόρου από δωρεές στο Λογαριασμό Αλληλεγγύης, προέκυπταν χρηματικά υπόλοιπα τα οποία πιστώνονταν σε τραπεζικό λογαριασμό των συγκατηγορούμενων.

Νομικό Σκέλος

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο καταδίκασε τις δύο συγκατηγορούμενες για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ενώ κήρυξε απαράδεκτη την ποινική δίωξη για την πράξη της απάτης, υπολαμβάνοντας ότι ζημιωθέν κατά τις διατάξεις της απάτης (386 ΠΚ) και νομιμοποιούμενο προς υποβολή έγκλησης (405, 464 ΠΚ) είναι αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο. Αντιθέτως, σύμφωνα με την εισαγγελική αίτηση αναίρεσης, πέραν της ζημίας του Δημοσίου, περιουσιακή βλάβη υπέστη και ο παθών, λόγω της απειλής μείωσης της περιουσίας του, δεδομένου ότι ενεπλάκη σε δαπανηρές διαδικασίες για την αποκατάσταση της αλήθειας και τη μη πληρωμή από μέρους του, του βεβαιωθέντος χρηματικού ποσού.

Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτό το λόγο αναίρεσης για εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του στοιχείου της περιουσιακής βλάβης στην απάτη, κρίνοντας ότι, πέραν του Δημοσίου, ζημιώθηκε και ο εγκαλών, με αντίστοιχο περιουσιακό όφελος των συγκατηγορουμένων και για το λόγο αυτό αναίρεσε μερικώς την προσβαλλόμενη απόφαση.

Δείτε την απόφαση στην Qualex: ΑΠ (Ποιν) 796/2023

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -