fbpx
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Ραδιοφωνία σε παραμεθώριες περιοχές: Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση του ελληνικού ραδιοφωνικού φάσματος (άρθρο 29 Ν 5111/2024)

Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης δευτερεύουσας συχνότητας εκπομπής, σε περιπτώσεις παρεμβολών από αλλοδαπούς σταθμούς

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Με το άρθρο 29 του N 5111/2024 (Α’ 76/24.5.2024) προστίθεται νέο άρθρο 65Α στο Ν 4155/2013 “Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις” (Α’ 120/29.5.2013) και θεσπίζεται η δυνατότητα χρήσης δευτερεύουσας συχνότητας εκπομπής, από ραδιοφωνικούς σταθμούς σε παραμεθώριες περιοχές, κατόπιν σχετικής αίτησης, ενώ ορίζονται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χρήσεώς της.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Νόμου, μακροπρόθεσμος στόχος της ρύθμισης είναι η ενίσχυση της θέσης των ελληνικών ραδιοφωνικών σταθμών και η απρόσκοπτη εκπομπή τους, ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές, όπου συχνά οι εκπομπές ξένων ραδιοφωνικών σταθμών, υπερκαλύπτουν εκείνες των ελληνικών. Επίσης επιδιώκεται η πληρέστερη καταγραφή της λειτουργίας των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών και των θέσεων εκπομπής τους από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ειδικότερα, στο νέο άρθρο 65Α του Ν Ν 4155/2013 (Α’ 120/29.5.2013) προβλέπονται τα κάτωθι:

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί σε παραμεθόριες περιοχές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα εξ’ αιτίας της επικάλυψης από αλλοδαπούς σταθμούς ή της γεωμορφολογίας του εδάφους, μπορούν να αιτηθούν τη χρήση δευτερεύουσας συχνότητας εκπομπής. Η αίτηση γίνεται αποκλειστικά για την κάλυψη της εμβέλειας του νομού που ορίζει η βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας τους.

Μετά την έκδοση της προκήρυξης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, σχετικά με τη διεξαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας για την αδειοδότηση τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών, οι σταθμοί αυτοί μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις δευτερεύουσες συχνότητες, εφόσον υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό και μέχρι την έκδοση των σχετικών αδειών ή απορριπτικών αποφάσεων.

Η χρήση της δευτερεύουσας συχνότητας, επιτρέπεται μόνο μετά από τη χορήγηση βεβαίωσης από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η βεβαίωση χορηγείται εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η μη εκπομπή άλλου νόμιμου σταθμού στην αιτούμενη συχνότητα και η μη πρόκληση παρεμβολών σε άλλους σταθμούς ή υπηρεσίες, ιδίως των ενόπλων δυνάμεων.

Ως προς την πραγματική συνδρομή των περιστάσεων και των προϋποθέσεων, διεξάγονται έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να διαπιστωθεί η τήρησή τους. Οι σταθμοί πρέπει να υποβάλλουν αίτηση με τεχνική μελέτη που τεκμηριώνει τα προβλήματα στην εκπομπή τους και διασφαλίζει ότι δεν θα προκαλούν επιζήμιες παρεμβολές.

Σε περίπτωση μη έγκρισης της αίτησης και συνέχισης της εκπομπής με δευτερεύουσα συχνότητα άνευ αυτής, επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 138 του Ν 4727/2020 (Α’ 184/23.9.2020) και του άρθρου 37 του Ν 4635/2019 (Α’ 167/ 30.10.2019). Σε περιπτώσεις παρεμβολών μεταξύ σταθμών, προστατεύεται η πρωτεύουσα συχνότητα.

Για σταθμούς σε πυρόπληκτες παραμεθόριες περιοχές, πληγείσες από τις πυρκαγιές του 2023, αναστέλλονται τα πρόστιμα και οι κυρώσεις για μη νόμιμη χρήση δευτερευουσών συχνοτήτων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Με τη νέα διαδικασία που εισάγεται για την αδειοδότηση χρήσης δευτερεύουσας συχνότητας, λαμβάνονται υπόψη τα τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν σχετικά με το ραδιοφωνικό φάσμα ενώ προβλέπονται αυστηρές προϋποθέσεις για την έγκριση χρήσης δεύτερης συχνότητας, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι τηλεπικοινωνίες της κάθε περιοχής και η εκπομπή κάθε άλλου νομίμως λειτουργούντος ραδιοφωνικού σταθμού, δικτύου ή υπηρεσίας, και παράλληλα να διασφαλίζεται το διεθνές καθεστώς των κατοχυρωμένων συχνοτήτων.

Δείτε τη νέα διάταξη στην Qualex: Άρθρο 29 Ν 5111/2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -