Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε, στις 24 Ιανουαρίου 2025, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Ρυθμίσεις για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, την οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι:
α) η ενίσχυση των διεπαγγελματικών οργανώσεων που συστήνονται ανά τομέα αγροτικών προϊόντων (γεωργίας-κτηνοτροφίας) και προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας,
β) η αντιμετώπιση ειδικότερων θεμάτων του αγροτικού τομέα με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία του και την ενίσχυση των δραστηριοποιούμενων σ’ αυτόν,
γ) η ρύθμιση ζητημάτων αξιοποίησης ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
δ) η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
ε) η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας και
στ) η μείωση των προερχόμενων από τη γεωργία εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Οι βασικότερες ρυθμίσεις αναφέρονται σε:
- Στην ιαγραφή μέρους του κεφαλαίου δανείων στο πλαίσιο συμβιβαστικών λύσεων, στην δυνατότητα διακανονισμών που βασίζονται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών και στην προτεραιότητα στη διαχείριση αυτών των υποθέσεων από εξειδικευμένους διαχειριστές. Η διαφάνεια ενισχύεται με την υποχρέωση υποβολής επιχειρησιακών σχεδίων από τους εκκαθαριστές στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ η νέα Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων εποπτεύει τις διαδικασίες, διασφαλίζοντας δίκαιες και βιώσιμες λύσεις.
- Το πλαίσιο ενίσχυσης περιλαμβάνει μέτρα για τη διαχείριση βοσκήσιμων εκτάσεων και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Ειδικότερα, οι διατάξεις προάγουν τη διαχείριση βοσκήσιμων εκτάσεων, προβλέποντας τη δημιουργία και εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, τα οποία διασφαλίζουν την αειφόρο χρήση των πόρων. Παράλληλα, λαμβάνονται μέτρα για τη διαχείριση νεκρών ζώων και ζωικών υποπροϊόντων, ενισχύοντας την υγειονομική ασφάλεια της παραγωγής και προστατεύοντας το περιβάλλον από επιπτώσεις υγειονομικών κρίσεων.
- Παράλληλα, διασφαλίζεται η υγειονομική ταφή νεκρών ζώων και ζωικών υποπροϊόντων, θωρακίζοντας την αγροτική παραγωγή από υγειονομικές κρίσεις και περιβαλλοντικές προκλήσεις.
- Διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στις διεπαγγελματικές οργανώσεις: Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις αποκτούν νέο ρόλο, καθώς προβλέπεται η είσπραξη εισφορών από μη μέλη, ενισχύοντας την οικονομική τους βιωσιμότητα και ανεξαρτησία. Παράλληλα, ιδρύεται το Εθνικό Συμβούλιο Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (Ε.Σ.Δ.Ο.), το οποίο θα λειτουργεί ως φορέας συντονισμού και προώθησης των αιτημάτων του αγροτικού κλάδου.
- Περιβαλλοντική μέριμνα και κλιματική αλλαγή: Εισάγεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον αγροτικό τομέα, προωθώντας την πράσινη γεωργία. Το μέτρο αποσκοπεί στη βιώσιμη ανάπτυξη, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ελληνικής γεωργίας.
- Ενίσχυση του κλάδου της οικοτεχνίας: Η οικοτεχνία ενισχύεται θεσμικά με την ανάθεση αρμοδιοτήτων στη Διεύθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων. Προβλέπεται η λειτουργία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Οικοτεχνίας, που θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη διευκόλυνση των παραγωγών στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
- Μέτρα για την προστασία και ανάπτυξη της αλιείας: Αναβαθμίζεται η σύνθεση του Συμβουλίου Αλιείας με στόχο την ενίσχυση της υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων ζωικής προέλευσης. Παράλληλα, προωθούνται δράσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα, εναρμονισμένες με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές.
Η διαβούλευση του νομοσχεδίου θα παραμείνει ανοιχτή έως την Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2025
Δείτε το νομοσχέδιο εδώ