Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διαβιβάστηκε απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών σε υπόθεση υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μετά από τοκογλυφικές συμπεριφορές και τηλεφωνικές οχλήσεις των οφειλετών, δίχως προηγούμενη συγκατάθεση χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων.
Πιο συγκεκριμένα, οι διάδικοι είχαν υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 3869 του 2010, του γνωστού νόμου Κατσέλη, με απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών το 2018. Αφού εντάχθηκαν στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς υποχρεώθηκαν, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, να προχωρήσουν στην καταβολή οφειλών για να διασώσουν την κύρια κατοικία τους.
Με αίτηση που υπέβαλαν τον Ιούνιο του 2023 ζητήθηκε από το Ειρηνοδικείο Αθηνών η ερμηνεία της απόφασης για τον τρόπο υπολογισμού των οφειλών τους, κάτι που οι διάδικοι δικαιούνται να κάνουν όταν ανακύπτουν ερωτηματικά ως προς το περιεχόμενο της απόφασης. Εν προκειμένω, το fund υπολόγιζε το επιτόκιο επί του συνόλου του άληκτου κεφαλαίου αντί επί εκάστης δόσης, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο το διατακτικό της απόφασης και το νόμο. Το Ειρηνοδικείο Αθηνών διαπίστωσε, πράγματι, ότι το fund κατά αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου υπολόγιζε την καταβλητέα δόση κεφαλαιοποιώντας το άληκτο κεφάλαιο, κάτι που ρητώς απαγορεύεται, με αποτέλεσμα να απορρίψει την αίτηση για την ερμηνεία της απόφασης αφού η ίδια δεν γεννούσε αμφιβολίες.
Ο Ειρηνοδίκης, χωρίς να περιοριστεί στο αντικείμενο της δίκης, αφού εντόπισε ότι ο υπολογισμός των τόκων έλαβε χώρα με την ανεπίτρεπτη μέθοδο του ανατοκισμού, όπως επίσης και πλήθος τηλεφωνικών οχλήσεων κατά παράβαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα, έκανε λόγο για αθέμιτες και ποινικά κολάσιμες πρακτικές, διαβιβάζοντας την απόφαση στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθότι οι πράξεις της τοκογλυφίας και της χρήσης προσωπικών δεδομένων χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση διώκονται αυτεπαγγέλτως.
Δείτε την απόφαση στη Qualex: ΕιρΑθ 331/2024 (Εκουσ)