Το έτος 2022, απευθύνθηκαν στον Συνήγορο πολίτες, κάτοχοι γνωματεύσεων αναπηρίας που είχαν εκδοθεί από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές (Α.Υ.Ε.) των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ενδιαφερόμενοι ζητούσαν να εισάγονται και οι γνωματεύσεις αυτές στο σύστημα ανοικτών δεδομένων και ψηφιακής διαλειτουργικότητας, όπως οι γνωματεύσεις των Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), και να αντλούνται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση, ούτως ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από τις φορολογικές ελαφρύνσεις που δικαιούνται χωρίς να υποχρεούνται να κινήσουν οι ίδιοι τη σχετική διαδικασία.
Ο Συνήγορος παρενέβη άμεσα προς τις Α.Υ.Ε., επισημαίνοντας ότι έπρεπε να θέσουν ως προτεραιότητα την πιστοποίησή τους ως φορέων, την αναβάθμιση των μηχανογραφικών τους συστημάτων, και την ψηφιακή συνδεσιμότητά τους με τις φορολογικές αρχές κατά το πρότυπο των ΚΕ.Π.Α., προκειμένου να αποφεύγεται η επιβάρυνση των ΑμεΑ και να μειωθεί το διοικητικό κόστος.
Η Αρχή έθεσε επίσης το ζήτημα στον e-ΕΦΚΑ, καθώς οι στρατιωτικές επιτροπές θεωρούσαν ότι η ψηφιακή ανάρτηση έπρεπε να γίνεται μέσω των σχετικών υποδομών του ΕΦΚΑ, και όχι μέσω των στρατιωτικών υπηρεσιών. Στο τέλος του 2022, προβλέφθηκε η δημιουργία Ψηφιακού Μητρώου και η έκδοση Κάρτας Αναπηρίας για τα εγγεγραμμένα σε αυτό ΑμεΑ. Με την θετική κατά τα άλλα αυτή εξέλιξη, το πρόβλημα των κατόχων γνωματεύσεων αναπηρίας από τις στρατιωτικές επιτροπές, το οποίο αρχικά αφορούσε μόνο τη φορολογική διοίκηση, διευρύνθηκε.
Παρά τις επισημάνσεις του Συνηγόρου, δεν ελήφθη υπόψη κατά τον σχεδιασμό της σχετικής νομοθεσίας ότι η μεγάλη αυτή κατηγορία των ΑμεΑ της χώρας παρέμενε εκτός Ψηφιακού Μητρώου και χωρίς πρόσβαση στην Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας και τις σχετικές παροχές και οφέλη, ακριβώς λόγω της γενικότερης αδυναμίας ψηφιακής διασύνδεσης των γνωματεύσεων των στρατιωτικών επιτροπών.
Ο Συνήγορος του Πολίτη πραγματοποίησε έκτοτε σειρά επαφών και παρεμβάσεων προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τον ΕΦΚΑ, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θέτοντας επιτακτικά το πρόβλημα στους αρμόδιους φορείς και ζητώντας την επίλυσή του. Η Αρχή ανέδειξε επίσης το θέμα στην Ειδική Έκθεση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2022 και το συμπεριέλαβε στις παρατηρήσεις του για την Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 προς τον Συντονιστικό Μηχανισμό του άρθρου 69 του ν. 4488/2017.
Τελικά, εντός του 2024, η Αρχή ενημερώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ότι προχωρεί η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την δημιουργία του αναγκαίου web service σε συνεργασία με το Κέντρο Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας, ανακοινώθηκε ότι τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία από τις 11 Νοεμβρίου 2024 το πληροφοριακό σύστημα για την καταχώρηση γνωματεύσεων των Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών των Ενόπλων Δυνάμεων στο Εθνικό Μητρώο Αναπηρίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, κάθε γνωμάτευση αναπηρίας από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων θα καταχωρίζεται πλέον ψηφιακά, και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εκδώσουν την κάρτα αναπηρίας τους, ενώ ξεκινάει σύντομα η ψηφιοποίηση των παλαιοτέρων σε ισχύ γνωματεύσεων, με στόχο την άμεση ολοκλήρωσή τους. Ο Συνήγορος εκφράζει την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις αυτές και για την επιτυχή ολοκλήρωση της παρέμβασής του, και ευελπιστεί ότι οι διαδικασίες ψηφιοποίησης όλων των σε ισχύ γνωματεύσεων θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ