fbpx
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

Απορροή ποταμών σε Αττική και Ανατολική Στερεά: Έγκριση των ΠΥΣ για την αναθεώρηση των σχεδίων Διαχείρισης (ΠΥΣ 14, 15/2024)

Στόχος είναι η «καλή κατάσταση» των υδάτων μέσω της προαγωγής ενός περιβαλλοντικά ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι ΠΥΣ 14/29.4.2024 (Α’ 73/20.5.2024) και ΠΥΣ 15/29.4.2024 (Α’ 74/20.5.2024). Με τις Πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίνονται οι δεύτερες αναθεωρήσεις στα σχέδια διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις περιοχές της Αττικής και της Ανατολικής Στερεάς.

Ειδικότερα:

Εγκρίνεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) της 2ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών (Σ.Δ.Λ.Α.Π.) στα Υδατικά Διαμερίσματα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Αττικής και επιδιώκεται:

α) Η εφαρμογή των μέτρων από τους φορείς υλοποίησης, όπως προσδιορίζονται στα Σ.Δ.Λ.Α.Π. και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Οι Διευθύνσεις Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Υδάτων, παρέχουν διευκρινίσεις και κατευθύνσεις για θέματα όπως καθορισμός ζωνών προστασίας, πηγών υδροδότησης και επικαιροποίηση της νομοθεσίας.

β) Η Διασφάλιση Μέσων Υλοποίησης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των αναγκαίων μέσων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και ενημερώνουν τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αυτή συντάσσει τις ετήσιες εκθέσεις εφαρμογής του Σ.Δ.Λ.Α.Π. και του Προγράμματος Μέτρων.

γ) Η παροχή Δεδομένων. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς αποστέλλουν τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την κατάσταση των υδάτων στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων.

δ) Ο Προγραμματισμός Έργων και Δράσεων. Ο προγραμματισμός έργων και δράσεων λαμβάνει υπόψη τα προβλεπόμενα στο Σ.Δ.Λ.Α.Π. και τα εν ισχύι σχέδια, όπως το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (Σ.Δ.Κ.Π.) και τα Περιφερειακά Σχέδια για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (Πε.Σ.Π.Κ.Α.).

Η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή της 2ης Αναθεώρησης του Σ.Δ.Λ.Α.Π. πραγματοποιείται μέσω του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της κατάστασης των υδάτων, σύμφωνα με την ΥΠΕΝ/ΔΠΔΥΠ/107168/1444/11.11.2021 (Β’ 5384/19.11.2021).

Εγκρίνεται η 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών (Σ.Δ.Λ.Α.Π.) των Υδατικών Διαμερισμάτων Αττικής και Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Στη 2η Αναθεώρηση των Σ.Δ.Λ.Α.Π. περιλαμβάνεται ειδικότερα:

α) Η επικαιροποίηση των Υδατικών Συστημάτων

Προσδιορισμός και χαρακτηρισμός των επιφανειακών, ποτάμιων, λιμναίων, μεταβατικών, παράκτιων και υπόγειων υδατικών συστημάτων.

β) Η επανεξέταση Τυπο-Χαρακτηριστικών

Ενημέρωση των συνθηκών αναφοράς και της κατάστασης των υδατικών συστημάτων, βάσει νέων δεδομένων από το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης.

γ) Η αξιολόγηση Υδρομορφολογικών Τροποποιήσεων

Αξιολόγηση των επιφανειακών συστημάτων με σημαντικές τροποποιήσεις για τον καθορισμό ιδιαιτέρως τροποποιημένων και τεχνητών υδατικών σωμάτων.

δ) Η επικαιροποίηση Πιέσεων

Ενημέρωση του καταλόγου σημαντικών πιέσεων και των επιπτώσεών τους.

ε) Η επικαιροποίηση Μητρώου Προστατευόμενων Περιοχών

Ενημέρωση βάσει νέων στοιχείων από την κείμενη νομοθεσία και τις ενωσιακές Οδηγίες.

στ) Η επανεξέταση Περιβαλλοντικών Στόχων

Αναθεώρηση στόχων για όλα τα υδατικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιαιτέρως τροποποιημένων και τεχνητών.

ζ) Η εκτίμηση Προόδου

Αξιολόγηση της προόδου εφαρμογής της 1ης Αναθεώρησης του Σ.Δ.Λ.Α.Π.

η) Η αναθεώρηση Προγραμμάτων Μέτρων

Ενημέρωση των Προγραμμάτων Βασικών και Συμπληρωματικών Μέτρων για την προστασία των υδατικών πόρων.

θ) Η επικαιροποίηση Οικονομικής Ανάλυσης

Αναθεώρηση της οικονομικής ανάλυσης των χρήσεων ύδατος και του βαθμού ανάκτησης κόστους για τις υπηρεσίες ύδατος.

Ήδη έχουν δημοσιευθεί σχετικά και οι υπ’ αριθ. 12/29.4.2024 (Α’ 70/17.5.2024) και 13/29.4.2024 (Α’ 71/17.5.2024) Πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, που αφορούν την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης για την απορροή ποταμών στις περιοχές της Ηπείρου και της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΥΣ 12/29.4.2024, ΠΥΣ 13/29.4.2024).

Στόχος είναι η επίτευξη της «καλής κατάστασης» των υδάτων, που είναι και ο κύριος στόχος της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, και ιδίως του άρθρου 7 της υπό στοιχεία ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017/28.8.2006 (Β’ 1225) κοινής υπουργικής απόφασης. Για το λόγο αυτό απαιτείται ένας περιβαλλοντικά ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός ορθολογικής διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων των Υδατικών Διαμερισμάτων Αττικής και Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Δείτε τις Πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου στην Qualex: ΠΥΣ 14/29.4.2024, ΠΥΣ 15/29.4.2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -