fbpx
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Χαρακτηρισμός ως καταδυτικό πάρκο στην Ιεράπετρα Κρήτης (ΚΥΑ οικ. ΥΠΕΝ/Δ ΧΩΡΣ/52048/900/15.5.2024)

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα η υπ’ αριθ. οικ. ΥΠΕΝ/Δ ΧΩΡΣ/52048/900/15.5.2024 (ΦΕΚ Δ 353/27.5.2024) Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τον καθορισμό και την οριοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής και του πυθμένα στη θέση «Περιστερά» του Δήμου Ιεράπετρας, Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, ως καταδυτικού πάρκου. Η απόφαση περιλαμβάνει τη διάθεση δικαιώματος χρήσης έναντι ετήσιας αποζημίωσης και τον καθορισμό όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας, επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων, απαγορεύσεων και εξαιρέσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3409/2005 (Α’ 273).

Νομοθετικό Πλαίσιο

Βασικά νομοθετικά εργαλεία που καθορίζουν την απόφαση αυτή περιλαμβάνουν τον ν. 3409/2005 για τις καταδύσεις αναψυχής, τον ν. 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, καθώς και τον ν. 4688/2020 που αφορά ειδικές μορφές τουρισμού. Επιπλέον, οι αποφάσεις οργανισμών όπως το π.δ. 132/2017 και το π.δ. 142/2017 διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία του καταδυτικού πάρκου.

Χαρακτηρισμός και Οριοθέτηση Περιοχής

Το καταδυτικό πάρκο καλύπτει θαλάσσια περιοχή έκτασης 99.500 τ.μ. στη θέση «Περιστερά» του Δήμου Ιεράπετρας. Η οριοθέτηση του πάρκου γίνεται με την τοποθέτηση επτά πλωτών φωτοσημαντήρων ειδικών σημάνσεων, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Οι ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής περιγράφονται λεπτομερώς στην απόφαση.

Φορέας Διαχείρισης και Αρμοδιότητες

Ο Δήμος Ιεράπετρας ορίζεται ως φορέας διαχείρισης του καταδυτικού πάρκου. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση, οργάνωση, επίβλεψη, προστασία και εκμετάλλευση του πάρκου. Ο φορέας διαχείρισης έχει την ευθύνη για τη φύλαξη της περιοχής, τη συλλογή απορριμμάτων και την εφαρμογή των διατάξεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, μπορεί να εισπράττει αντίτιμο από τους επισκέπτες και να παράγει σχετικό ενημερωτικό υλικό.

Επιτρεπόμενες Δραστηριότητες και Απαγορεύσεις

Εντός του καταδυτικού πάρκου επιτρέπονται καθοδηγούμενες καταδύσεις αναψυχής, υποβρύχια φωτογράφιση, κινηματογράφηση και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Απαγορεύεται η αγκυροβολία, η αλιεία, η σύλληψη της πανίδας και η συλλογή της χλωρίδας. Επιπλέον, απαγορεύεται η εκτέλεση έργων πέραν αυτών που αναφέρονται στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, καθώς και η ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών και η θαλάσσια ρύπανση.

Όροι και Προϋποθέσεις Λειτουργίας

Για τη λειτουργία του πάρκου, τοποθετούνται φωτοσημαντήρες και πλωτήρες πρόσδεσης σκαφών. Επίσης, εγκαθίστανται καινοτόμες μονάδες τεχνητών ενδιαιτημάτων στον πυθμένα της περιοχής. Η λειτουργία του πάρκου πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ για την καταγραφή και παρακολούθηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Ο φορέας διαχείρισης οφείλει να παρακολουθεί και να καταγράφει την ποιότητα του υδάτινου περιβάλλοντος και την ιχθυοπανίδα σε ετήσια βάση.

Συμπέρασμα

Η δημιουργία του καταδυτικού πάρκου στην Περιστερά Ιεράπετρας αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στην Κρήτη, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Η αυστηρή ρύθμιση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων και η θέσπιση σαφών όρων λειτουργίας διασφαλίζουν την αειφορία και την ασφάλεια του καταδυτικού πάρκου.

Δείτε την απόφαση στη Qualex: ΚΥΑ οικ. ΥΠΕΝ/Δ ΧΩΡΣ/52048/900/15.5.2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -