fbpx
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο: Ανάλυση νομικών προϋποθέσεων σχετικά με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης (ΕγγρΥπΑναπτ 37414/13.5.2024)

Εσφαλμένη ερμηνεία του ν.2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών σχετικά με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Το ζήτημα της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου και η επιβάρυνση που αυτή έχει επιφέρει σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, αποτέλεσε το αντικείμενο αναφοράς Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Η αναφορά αυτή διαβιβάστηκε με επιστολή του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.), ο οποίος υποστηρίζει ότι υπήρξε εσφαλμένη ερμηνεία του ν. 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών και ζητά την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για το ζήτημα.

Νομοθετικό Πλαίσιο και Προϋποθέσεις

Η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την προσαρμογή της συναλλακτικής συμπεριφοράς των προμηθευτών σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις καθορίζεται από το άρθρο 14 παρ. 4ι του ν. 2251/1994. Σύμφωνα με αυτό, τρεις βασικές προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται σωρευτικά:

  1. Ύπαρξη αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.
  2. Έναρξη της δίκης με αγωγή καταναλωτή ή ένωσης καταναλωτών.
  3. Οι συνέπειες του δεδικασμένου να έχουν ευρύτερο δημόσιο ενδιαφέρον για την προστασία των καταναλωτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Δικαστικές Αποφάσεις και Ερμηνεία

Στο παρελθόν έχουν εκδοθεί διάφορες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με το ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, οι οποίες ωστόσο δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης:

  • Άρειος Πάγος (ΑΠ 4/2019): Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι ο όρος των δανειακών συμβάσεων για αποπληρωμή σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο με βάση την τρέχουσα ισοτιμία είναι δηλωτικός και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας.
  • Άρειος Πάγος (ΑΠ 948/2021): Επιβεβαιώθηκε ότι οι δηλωτικοί όροι εξαιρούνται από τον έλεγχο καταχρηστικότητας, απορρίπτοντας τη συλλογική αγωγή ένωσης καταναλωτών.
  • Εφετείο Λάρισας (17/2017): Η απόφαση αυτή δεν πληροί την προϋπόθεση της έναρξης δίκης με αγωγή καταναλωτή ή ένωσης καταναλωτών.
  • Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου (35/2015): Η απόφαση αυτή αναγνώρισε άκυρη προφορική ρήτρα σχετικά με την προστασία από διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας, χωρίς όμως να αναφέρεται σε έγγραφη συμφωνία.
  • Εφετείο Αιγαίου (86/2017): Η απόφαση αυτή εκδόθηκε μετά από αγωγή ένωσης προσώπων που δεν έχει την ιδιότητα του καταναλωτή, καθιστώντας την μη εφαρμόσιμη για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης.
Συμπεράσματα

Οι αντίθετες αποφάσεις του Αρείου Πάγου και η έλλειψη προϋποθέσεων στις αποφάσεις των Εφετείων και του Πολυμελούς Πρωτοδικείου δεν επιτρέπουν την έκδοση Υπουργικής Απόφασης βάσει του ν. 2251/1994. Είναι επίσης σαφές ότι οι ενώσεις προσώπων που διατηρούν επιχειρήσεις δεν πληρούν την ιδιότητα του καταναλωτή κατά τη νεοεισαχθείσα διάταξη του ν. 2251/1994, αποκλείοντας έτσι τη δυνατότητα ενεργοποίησης της εξουσιοδοτικής διάταξης για την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Δείτε το έγγραφο στη Qualex: ΕγγρΥπΑναπτ 37414/13.5.2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -