Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμεσολάβησε κατόπιν αναφοράς συλλόγου περί της περιβαλλοντικής υποβάθμισης έκτασης (ξήρανση κέδρων) από την άντληση και διοχέτευση υδάτων στο έλος «Μώλος» Πάρου, κατά την ανέγερση οικοδομής πλησίον αυτού. Το εν λόγω έλος περιλαμβάνεται στους προστατευόμενους μικρούς νησιωτικούς, παράκτιους υγροτόπους και αποτελεί περιοχή Natura 2000.
Η Ανεξάρτητη Αρχή απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και ζήτησε τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων. Η αρμόδια Δ/νση Δασών και το Δασονομείο Νάξου προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες (υποβολή μήνυσης και κήρυξης της εκτάσεως ως αναδασωτέας). Επιπλέον, με έγγραφο του Δήμου Πάρου, κατόπιν της διαμεσολάβησης του ΣτΠ, ζητήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης των υπαιτίων. Η ΠΕΧΩ Κυκλάδων προέβη στην απαιτούμενη αυτοψία, διαπίστωσε την υποβάθμιση, ενώ απευθύνθηκε στην ΥΔΟΜ Νάξου για τις τυχόν περαιτέρω ενέργειές της αναφορικά με την οικοδομική άδεια. Εν συνεχεία, η ΠΕΧΩ Κυκλάδων έκρινε το σύνολο των παραβάσεων ως σημαντικής σοβαρότητας και εισηγήθηκε πρόστιμο ύψους περί τα 22.000 ευρώ, θέτοντας και Πλάνο Ενεργειών Συμμόρφωσης. Το Τμήμα Αδειών Δόμησης Πάρου έστειλε έγγραφο προς το ΑΤ Πάρου, με το οποίο ζητήθηκε η διακοπή των οικοδομικών εργασιών που εκτελούνταν στην επίμαχη ιδιοκτησία, έως ότου προσκομιστεί βεβαίωση από τη Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την απαίτηση ή μη έγκρισης μελέτης προσωρινής οριοθέτησης ρέματος, καθώς διαπιστώθηκε η γειτνίαση με ρέμα, που δεν αποτυπωνόταν στην οικοδομική άδεια.
Το ΣΥΓΑΠΕΖ ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διαπιστώσουν εάν υφίσταται περιβαλλοντική ζημία, ενώ ο ΟΦΥΠΕΚΑ με έγγραφό του στην ΥΔΟΜ Νάξου και στο Δήμο Πάρου, ζήτησε να προστεθούν συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι στην εν λόγω οικοδομική άδεια, προκειμένου να προστατευτεί ο υγρότοπος και τα προστατευτέα αντικείμενα της περιοχής από τις οικοδομικές εργασίες. Ακολούθως, η Δ/νση Δασών Κυκλάδων εισηγήθηκε προς το Δασονομείο Νάξου την απομάκρυνση των αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν για την υποβάθμιση της δασικής έκτασης και τη δήμευσή τους και το Δασονομείο Νάξου ενημέρωσε τον ΣτΠ ότι, κατόπιν αυτοψίας, διαπιστώθηκε ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα αντικείμενα τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί για την άντληση και διοχέτευση των υδάτων.
Κατόπιν σχετικής αυτοψίας της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου προέκυψε ότι το επίμαχο οικόπεδο διαχρονικά και σχεδόν εξ’ ολοκλήρου, ταυτιζόταν με την έξοδο κλάδου ρέματος προς τη θάλασσα, ενώ η συγκεκριμένη υδρολογική λεκάνη του «Μώλου» είναι μια από τις μεγαλύτερες των Κυκλάδων. Μόλις περιήλθε σε γνώση του Συνηγόρου η ανωτέρω αυτοψία ζητήθηκε από την ΥΔΟΜ Νάξου να εξεταστεί η δυνατότητα ανάκλησης της Οικοδομικής Άδειας αφενός καθώς η ύπαρξη ρέματος και η τήρηση των νόμιμων αποστάσεων από αυτό δεν ελήφθησαν υπόψη κατά την έκδοσή της και αφετέρου για λόγους ασφάλειας των πολιτών.
Σε άμεση ανταπόκριση στο έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής η ΥΔΟΜ Νάξου ανακάλεσε την Οικοδομική Άδεια καθώς δεν αποτυπωνόταν το ρέμα σε αυτήν, ενώ αντιθέτως είχε βεβαιωθεί η μη ύπαρξη ρέματος σε απόσταση 20 μέτρων από το ακίνητο.