fbpx
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

ΕΕ: Νέοι κανόνες για την ψηφιακή ταυτότητα

Το πορτοφόλι θα περιέχει, μεταξύ άλλων, έναν πίνακα ελέγχου όλων των συναλλαγών που είναι προσβάσιμες στον κάτοχό του τόσο online όσο και offline

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Για να εξασφαλιστεί μια αξιόπιστη και ασφαλής ψηφιακή ταυτότητα για όλους τους Ευρωπαίους, το Συμβούλιο ενέκρινε χθες Τρίτη 26 Μαρτίου ένα νέο πλαίσιο για μια ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα.

Ο αναθεωρημένος Κανονισμός αποτελεί, όπως λέγεται, σαφή αλλαγή παραδείγματος για την ψηφιακή ταυτότητα στην Ευρώπη. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν πανευρωπαϊκά καθολική πρόσβαση σε ασφαλή και αξιόπιστη ηλεκτρονική ταυτοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιούνιο του 2021, η Επιτροπή πρότεινε ένα πλαίσιο για μια ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα που θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της ΕΕ, μέσω ενός ευρωπαϊκού πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας. Το νέο πλαίσιο τροποποιεί τον Κανονισμό του 2014 σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση για ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια για την ασφαλή πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και τη διενέργεια συναλλαγών μέσω διαδικτύου και διασυνοριακά στην ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κανονισμό, τα κράτη μέλη θα προσφέρουν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις ψηφιακά πορτοφόλια που θα μπορούν να συνδέουν τις εθνικές ψηφιακές ταυτότητες τους με αποδεικτικά άλλων προσωπικών στοιχείων (π.χ. άδεια οδήγησης, προσόντα, τραπεζικός λογαριασμός). Οι πολίτες θα μπορούν να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους και να μοιράζονται ηλεκτρονικά έγγραφα από τα ψηφιακά πορτοφόλια τους απλά, χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα.

Τα νέα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας θα επιτρέπουν σε όλους τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες με την εθνική τους ψηφιακή ταυτότητα, η οποία θα αναγνωρίζεται σε ολόκληρη την ΕΕ, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν ιδιωτικές μεθόδους ταυτοποίησης ή να ανταλλάσσουν άσκοπα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Ο έλεγχος χρήστη διασφαλίζει ότι θα γίνεται κοινή χρήση μόνο των πληροφοριών που πρέπει να κοινοποιηθούν.

Κύρια στοιχεία του αναθεωρημένου Κανονισμού

Οι συννομοθέτες διατήρησαν τη γενική κατεύθυνση της πρότασης της Επιτροπής για ένα αναβαθμισμένο πλαίσιο που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και θα επεκτείνει τα οφέλη της ασφαλούς ψηφιακής ταυτότητας. Το πορτοφόλι θα περιέχει έναν πίνακα ελέγχου όλων των συναλλαγών που είναι προσβάσιμες στον κάτοχό του τόσο online όσο και offline, θα προσφέρει τη δυνατότητα αναφοράς πιθανών παραβιάσεων της προστασίας δεδομένων και θα επιτρέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ των πορτοφολιών. Επιπλέον, οι πολίτες θα μπορούν να ενσωματώσουν το πορτοφόλι στα υφιστάμενα εθνικά συστήματα ηλεκτρονικής ταυτότητας και να επωφεληθούν από τις δωρεάν ηλεκτρονικές υπογραφές για μη επαγγελματική χρήση.

Κάποια από τα κύρια στοιχεία του αναθεωρημένου Κανονισμού μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  1. Έως το 2026, κάθε κράτος μέλος πρέπει να διαθέτει ψηφιακό πορτοφόλι ταυτότητας στους πολίτες του και να δέχεται/αναγνωρίζει αντίστοιχα ψηφιακά πορτοφόλια από άλλα κράτη μέλη.
  2. Έχουν συμπεριληφθεί επαρκείς διασφαλίσεις για την αποφυγή διακρίσεων σε βάρος των προσώπων που επιλέγουν να μην χρησιμοποιήσουν το πορτοφόλι, το οποίο θα παραμείνει πάντα εθελοντικό.
  3. Η έκδοση, η χρήση και η ανάκληση θα είναι δωρεάν για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Ο Mathieu Michel, Βέλγος υφυπουργός για την ψηφιοποίηση, τη διοικητική απλούστευση, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την κτιριακή νομοθεσία, δήλωσε ότι: «Η θέσπιση του ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ψηφιακή ταυτότητα αποτελεί ορόσημο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας. Η παροχή στους πολίτες της δυνατότητας να διαθέτουν ένα μοναδικό και ασφαλές ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι, διατηρώντας παράλληλα τον πλήρη έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ΕΕ, το οποίο θα αποτελέσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον ψηφιακό τομέα και θα ενισχύσει την ασφάλεια κατά την αλληλεπίδραση με διαδικτυακές υπηρεσίες. Επιπλέον, θέτοντας τους πολίτες στο επίκεντρο, ο ευρωπαϊκός Κανονισμός για την ψηφιακή ταυτότητα συμβάλλει στη σημαντική βελτίωση και απλούστευση της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες στο διαδίκτυο. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να επωμίζονται το βάρος της διοικητικής και θεσμικής πολυπλοκότητας».

Τέλος, ο αναθεωρημένος Κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του. Ο κανονισμός θα εφαρμοστεί πλήρως έως το 2026.

Δείτε τον αναθεωρημένο Κανονισμό για τη θέσπιση ευρωπαϊκού πλαισίου ψηφιακής ταυτότητας εδώ

Δείτε τη σχετική Έκδοση: Privacy and Security in Light of the European Digital Agenda

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -