fbpx

European Chips Act: Στόχος η τεχνολογική κυριαρχία της ΕΕ

Σε ισχύ ευρωπαϊκός νόμος για τα μικροκυκλώματα - Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα μικροκυκλώματα αποτελεί μια μείζονος σημασίας πρωτοβουλία της ΕΕ για την ενίσχυση της τεχνολογικής της ανταγωνιστικότητας.

Σε ισχύ τέθηκε ευρωπαϊκός νόμος για τα μικροκυκλώματα [European Chips Act] ο οποίος ενεργοποιεί μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη διατήρηση της ασφάλειας του εφοδιασμού, της ανθεκτικότητας και της τεχνολογικής ηγεσίας της ΕΕ στις εφαρμογές ημιαγωγών (semiconductor).

Οι ημιαγωγοί αποτελούν βασικά δομικά στοιχεία των ψηφιακών και ψηφιοποιημένων προϊόντων. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, από τα smartphones και τα αυτοκίνητα, μέχρι τις κρίσιμες εφαρμογές και υποδομές για την υγειονομική περίθαλψη, την ενέργεια, την άμυνα, τις επικοινωνίες και το βιομηχανικό αυτοματισμό, οι ημιαγωγοί είναι κεντρικής σημασίας για τη σύγχρονη ψηφιακή οικονομία. Την ίδια στιγμή εντάσσονται στον πυρήνα ισχυρών γεωστρατηγικών συμφερόντων και του παγκόσμιου τεχνολογικού αγώνα.

Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα θα ενισχύσει τις κατασκευαστικές δραστηριότητες στην Ένωση, θα τονώσει το ευρωπαϊκό οικοσύστημα σχεδιασμού και θα στηρίξει την κλιμάκωση και την καινοτομία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Μέσω της ευρωπαϊκής πράξης για τα μικροκυκλώματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην επίτευξη του στόχου της για διπλασιασμό του σημερινού μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά σε 20% το 2030.

Τρεις πυλώνες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Ο πρώτος πυλώνας -η πρωτοβουλία «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη»– ενισχύει την τεχνολογική πρωτοπορία της Ευρώπης, διευκολύνοντας τη μεταφορά της γνώσης από το εργαστήριο στο εργοστάσιο, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της έρευνας και της καινοτομίας και των βιομηχανικών δραστηριοτήτων και προωθώντας τη βιομηχανοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η πρωτοβουλία θα υποστηριχθεί με 3,3 δισ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ, τα οποία αναμένεται να συμπληρωθούν από κονδύλια των κρατών μελών. Συγκεκριμένα, η επένδυση αυτή θα στηρίξει δραστηριότητες όπως η δημιουργία προηγμένων πιλοτικών γραμμών παραγωγής για την επιτάχυνση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας σχεδιασμού με βάση το υπολογιστικό νέφος, η δημιουργία κέντρων ικανοτήτων, η ανάπτυξη κβαντικών μικροκυκλωμάτων, καθώς και η δημιουργία ενός ταμείου μικροκυκλωμάτων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δανειακή χρηματοδότηση και ίδια κεφάλαια.

Ο δεύτερος πυλώνας της ευρωπαϊκής πράξης δημιουργεί ένα πλαίσιο για τη διατήρηση της ασφάλειας του εφοδιασμού με την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση των παραγωγικών ικανοτήτων στην κατασκευή ημιαγωγών.

Στον τρίτο πυλώνα της, η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα καθιέρωσε έναν μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής για την ενίσχυση της συνεργασίας με τα κράτη μέλη και μεταξύ τους, την παρακολούθηση της προσφοράς ημιαγωγών, την εκτίμηση της ζήτησης, την πρόβλεψη ελλείψεων και, αν χρειαστεί, την ενεργοποίηση ενός σταδίου κρίσης.

Ακολούθως, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, με τη θέση σε ισχύ της νομοθεσίας για τα μικροκυκλώματα, θα αρχίσουν επίσημα και οι εργασίες του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ημιαγωγών, το οποίο θα αποτελέσει τη βασική πλατφόρμα συντονισμού μεταξύ της Επιτροπής, των κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων φορέων.

Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: Διαδίκτυο των πραγμάτων (Ιnternet of Things-IoT): Αποικισμός της καθημερινής ζωής ή νέα τεχνολογική πρόκληση;

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -