Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε τα αιτήματά της για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP28, η οποία θα αποτιμήσει την πρόοδο στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.
Με 56 ψήφους υπέρ, εννέα κατά και μία αποχή, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο περιγράφει τις εκκλήσεις της για ανάληψη δράσης ενόψει της Διάσκεψης COP28 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι ο πρώτος παγκόσμιος απολογισμός στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της COP28, είναι μια σημαντική στιγμή για την ενίσχυση της συλλογικής φιλοδοξίας όσον αφορά τη δράση και τη στήριξη για το κλίμα.
Ανάγκη για συνεχείς και αυξημένες οικονομικές συνεισφορές
Το ψήφισμα καλεί τις ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και των κρατών μελών της, να διασφαλίσουν ότι ο ετήσιος στόχος χρηματοδότησης του κλίματος ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα επιτευχθεί το 2023 και να εργαστούν για έναν στόχο μετά το 2025 που θα υπερβαίνει αυτό το ποσό. Επαναλαμβάνει το αίτημα του Κοινοβουλίου για έναν ειδικό μηχανισμό δημόσιας χρηματοδότησης της ΕΕ που θα παρέχει επαρκή στήριξη για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της ΕΕ για τη χρηματοδότηση του κλίματος.
Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης η COP28 να καταστήσει λειτουργικό το ταμείο ζημιών και απωλειών. Υπογραμμίζουν ότι όλοι οι μεγάλοι φορείς εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της ΕΕ, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί στο ταμείο.
Τερματισμός όλων των άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και τριπλασιασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Το ψήφισμα υπενθυμίζει ότι τα ορυκτά καύσιμα φέρουν σημαντική ευθύνη για την κλιματική αλλαγή, καθώς ευθύνονται για πάνω από το 75% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και καλεί τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο να τερματιστούν επειγόντως όλες οι άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων το συντομότερο δυνατό και το αργότερο έως το 2025. Οι ευρωβουλευτές ενθαρρύνουν επίσης τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να πράξουν το ίδιο, σημειώνοντας ότι το 2022 δαπανήθηκε παγκοσμίως το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ (πάνω από 900 δισεκατομμύρια ευρώ) για επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων.
Στην COP28, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν έναν παγκόσμιο στόχο για τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030, σε συνδυασμό με την απτή σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων το συντομότερο δυνατό, συμπεριλαμβανομένης της παύσης όλων των νέων επενδύσεων στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.
Αποκατάσταση της βιοποικιλότητας
Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι η κλιματική κρίση και η κρίση της βιοποικιλότητας είναι αλληλένδετες και ότι οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την αποκατάσταση της φύσης. Τονίζουν τη σημασία της προστασίας, διατήρησης και αποκατάστασης της βιοποικιλότητας, ιδίως των εδαφών, των δασών, των γεωργικών οικοσυστημάτων, των υδάτινων σωμάτων και των ωκεανών.
Τέλος, το ψήφισμα ζητά αυξημένες προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο σε διάφορους τομείς: καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικά, αντιμετώπιση των κλιματικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλωστοϋφαντουργίας, περαιτέρω μείωση των εκπομπών μεθανίου, των εκπομπών από τη διεθνή ναυτιλία και τις αερομεταφορές, τη γεωργία και την άμυνα.
Το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία από την ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας στις 20-23 Νοεμβρίου, ενώ η COP28 θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023 στο Ντουμπάι.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Παρισιού τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2016. Ο παγκόσμιος απολογισμός πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια, με τον πρώτο απολογισμό που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στην COP28, με στόχο να παρέχει μια συνολική εικόνα της προόδου εφαρμογής της.
Δείτε τη σχετική Έκδοση: Ευρωπαϊκό Δίκαιο του Περιβάλλοντος
Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: Το νέο ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα: Πλαίσιο υιοθέτησης και κυριότερες ρυθμίσεις