Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας αποκτούν ενδημικές διαστάσεις, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας για το πώς θα αντιμετωπιστούν. Η τροπολογία στοχεύει στην άμβλυνση των δριμύτατων πληθωριστικών πιέσεων που δέχονται χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ψηφίστηκε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2121 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά στις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών)» προβλέπει τα εξής:
- Εισάγονται ρυθμίσεις με στόχο την προστασία της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας μέσω: i) της υποχρέωσης των super rnarkets να ανακοινώνουν οποιαδήποτε αύξηση τιμής αγοράς από προμηθευτή προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών ή παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση, ii) της επισήμανσης προϊόντων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» και iii) της ανακοίνωσης ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων.
- Ορίζονται κατά περίπτωση οι αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχου, τη διαπίστωση των οικείων παραβάσεων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
- Παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με Υπουργική Απόφαση των κατηγοριών των προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των προτεινόμενων διατάξεων, της διαδικασίας του ελέγχου και της επιβολής των κυρώσεων.
Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών. Την τροπολογία καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή και η μέτρηση του πληθωρισμού
Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: O κίνδυνος του εισαγόμενου πληθωρισμού και η αναγκαιότητα σταθεροποίησης του φαινομένου