fbpx
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

Κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναγνώριση ακαδημαϊκών προσόντων (Ν 5114/2024)

Προβλέπεται η αναγνώριση τίτλων σπουδών μεταξύ των συμβαλλόμενων κρατών και η εξασφάλιση θεσμικού πλασίου για την άμεση και δίκαιη διαχείριση των αιτημάτων

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Δημοσιεύθηκε ο Νόμος 5114/1.7.2024 (ΦΕΚ Α΄ 97), με τον οποίο κυρώνεται η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου, με την κύρωση της Σύμβασης αίρεται μία εκκρεμότητα είκοσι και πλέον ετών, καθώς η υπογραφή της Σύμβασης, η οποία συντάχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την UNESCO, έλαβε χώρα στις 11.4.1997 και τέθηκε σε ισχύ στις 1.2.1999 («Σύμβαση της Λισαβόνας για την Αναγνώριση»). Έκτοτε η Ελλάδα παρέμενε η μόνη χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν την είχε κυρώσει, σε αντίθεση με το σύνολο των λοιπών κρατών – μελών του Συμβουλίου, αλλά και με κράτη μη μέλη του, όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς και το Τουρκμενιστάν. Με την κύρωση της Σύμβασης επιδιώκεται η εξασφάλιση ισότιμου ρόλου της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα ενώ επιλύονται πρακτικά ζητήματα όπως είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών αναγνώρισης ακαδημαϊκών προσόντων, η διεκπεραίωσή τους με τρόπο δίκαιο και εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος και ο εξορθολογισμός του νομικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προϋπόθεση για την αναγνώριση του αλλοδαπού τίτλου σπουδών είναι να μην διαφοροποιείται ουσιαστικά από εκείνον της χώρας υποδοχής.

Με την κυρούμενη Σύμβαση προβλέπεται επίσης ότι:

– αναγνωρίζονται τίτλοι σπουδών που εκδίδονται από άλλα Μέρη και αφορούν την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

    – αναγνωρίζονται περιόδοι σπουδών που έχουν πραγματοποιηθεί σε ιδρύματα άλλων χωρών

    – αναγνωρίζονται τίτλοι σπουδών προσφύγων και εκτοπισμένων ατόμων

    – καθίσταται υποχρεωτική η θέσπιση μηχανισμών για την παροχή αποτελεσματικής πληροφόρησης για τα θέματα αναγνώρισης.

    Ο νέος Νόμος, διά της κυρώσεως της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποσκοπεί στην προσαρμογή της ελληνικής εκπαίδευσης στο διεθνές περιβάλλον και στους ταχύτατους ρυθμούς που υπαγορεύει η έντονη κινητικότητα των πολιτών για ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς λόγους.

    Δείτε το Νόμο στην Qualex: Ν 5114/2024

    - Διαφήμιση -

    - Διαφήμιση -

    Πρόσφατες αναρτήσεις

    - Διαφήμιση -