Η παρούσα ανάλυση αφορά τις συμπληρωματικές οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 11α του Ν. 4387/2016, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 43 του Ν. 5157/2024, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 3801/2009. Οι οδηγίες αυτές διευκρινίζουν τη διαχείριση των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ, αναφορικά με τη χορήγηση σύνταξης λόγω αναπηρίας και την αντιμετώπισή τους κατά την περίοδο λήψης της σύνταξης.
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 3801/2009, εργαζόμενοι Ι.Δ.Α.Χ. που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη αναπηρίας θεωρούνται ότι βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια άνευ αποδοχών, εφόσον η νόσος κρίνεται ιάσιμη από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Κατά την παροχή των πρώτων οδηγιών με την εγκύκλιο 10/2014 του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είχε επισημανθεί ότι στις περιπτώσεις αυτές απαιτείτο βεβαίωση από τις υπηρεσίες του υπαλλήλου ότι είχε τεθεί σε αναρρωτική άδεια άνευ αποδοχών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ουσιαστική διακοπή της εργασίας.
Με την εισαγωγή του άρθρου 43 του Ν. 5157/2024, η διαδικασία χορήγησης σύνταξης λόγω αναπηρίας διαφοροποιείται, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν απαιτείται πλέον η διακοπή της εργασίας για τη χορήγηση της σύνταξης. Κατά συνέπεια, καθίσταται ανενεργή η απαίτηση προσκόμισης βεβαίωσης αναρρωτικής άδειας άνευ αποδοχών, όπως προβλεπόταν στις προηγούμενες οδηγίες.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται πλέον να εκδίδουν την απόφαση συνταξιοδότησης χωρίς να ζητούν τη σχετική βεβαίωση και να την κοινοποιούν στον εργοδότη φορέα. Ο εργοδότης, από την πλευρά του, οφείλει να εφαρμόζει τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 3801/2009, οι οποίες αφορούν τη διαχείριση του προσωπικού Ι.Δ.Α.Χ. κατά την περίοδο λήψης της σύνταξης, χωρίς να επηρεάζουν τη συνταξιοδοτική διαδικασία.
Σε περιπτώσεις όπου η έναρξη της συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας αφορά παρελθόντα χρόνο, οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να επικοινωνούν με τα τμήματα μισθοδοσίας των εργοδοτών για να ενημερωθούν σχετικά με την τελευταία ημέρα καταβολής τακτικών αποδοχών. Έτσι, η έναρξη της συνταξιοδότησης μπορεί να μεταφερθεί στην επόμενη ημέρα από την παύση της μισθοδοσίας, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Οι αλλαγές αυτές διασφαλίζουν την απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης σύνταξης λόγω αναπηρίας, την αποφυγή περιττών γραφειοκρατικών βαρών και τη διαφάνεια στη διαχείριση του προσωπικού. Παράλληλα, η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ομαλή εφαρμογή του νέου πλαισίου.
Δείτε το έγγραφο στη Qualex: ΕγγρΕΦΚΑ 812659/23.12.2024