Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε νωρίς σήμερα το πρωί σε συμφωνία για ένα νόμο ο οποίος θέτει όρια στις εκπομπές μεθανίου στις εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα της Ευρώπης από το 2030, ασκώντας πίεση στους διεθνείς προμηθευτές για να περιορίσουν τις διαρροές αυτού του αερίου που συμβάλλει σημαντικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Έπειτα από ολονύκτιες συνομιλίες, διαπραγματευτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν σ’ ένα νόμο που από το 2030 θα απαιτεί από τους εισαγωγείς αργού πετρελαίου, αερίου και άνθρακα στην Ευρώπη να αποδεικνύουν ότι τα καύσιμα αυτά ανταποκρίνονται σε ένα όριο έντασης μεθανίου.
Το μεθάνιο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο
Ο νόμος θα υποβληθεί τώρα για τελική έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις χώρες της ΕΕ. Το στάδιο αυτό έχει συνήθως τυπικά χαρακτηριστικά.
Η συμφωνία εισάγει επίσης νέες απαιτήσεις για τους τομείς του πετρελαίου, του αερίου και του άνθρακα, οι οποίοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να μετρούν, να αναφέρουν και να επαληθεύουν τις εκπομπές μεθανίου, ανέφερε σε δήλωση το συμβούλιο της ΕΕ.
Ταυτόχρονα υποχρεώνει τους παραγωγούς πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη να εντοπίζουν και να επισκευάζουν διαρροές του μεθανίου κατά τις επιχειρήσεις τους και επίσης περιορίζει σημαντικά τις περιπτώσεις όπου οι εταιρείες καταναλώνουν εσκεμμένα ή απελευθερώνουν αχρείαστο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα.
Η κίνηση αυτή είναι λίαν πιθανό να πλήξει μεγάλους προμηθευτές αερίου, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Αλγερία και η Ρωσία.
Το μεθάνιο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ σύμφωνα με επιστήμονες βραχυπρόθεσμα ανεβάζει πολύ περισσότερο τη θερμοκρασία. Η ταχεία μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά την τρέχουσα δεκαετία είναι ζωτικής σημασίας αν πράγματι υπάρχει βούληση αποφυγής της κλιματικής κατάρρευσης.
Δείτε τη σχετική Έκδοση: Το Περιβαλλοντικό Θύμα
Δείτε το σχετικό Course Pack: Περιβάλλον – Δίκαιο Πολεοδομίας & Χωροταξίας
Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: Από την κλιματική αλλαγή στην κλιματική κρίση: Η συμβολή των εθνικών δικαστηρίων στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου