fbpx

Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων (ΕγκΥπΕργ 34666/3.4.2024)

Οδηγίες και μέτρα προστασίας

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Κατά την περίοδο του θέρους, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη καταπόνηση λόγω της συνέργειας μετεωρολογικών παραγόντων του εξωτερικού περιβάλλοντος και παραμέτρων μικροκλίματος του εσωτερικού εργασιακού χώρου, σωματικής εργασίας και προστατευτικού ρουχισμού. Η επιβάρυνση αυτή είναι έντονη στις υπαίθριες εργασίες, όπως σε οικοδομές, οδικά έργα, καθώς και σε κλειστούς χώρους με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, όπως χυτήρια, μεταλλουργίες και βιομηχανίες πλαστικών. Ιδιαίτερα οι χειρωνακτικές εργασίες, όπως η μεταφορά βαρέων αντικειμένων, είναι ευάλωτες σε αυτή την καταπόνηση.

Οι εργοδότες οφείλουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Στις υποχρεώσεις των εργοδοτών περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός των εργασιών και χώρων με αυξημένο κίνδυνο θερμικής καταπόνησης και η λήψη τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την αντιμετώπισή του. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας, όπου αυτός απασχολείται, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους.

Οι εργοδότες πρέπει να εκπονούν γραπτή εκτίμηση των κινδύνων για την υγεία και ασφάλεια, σύμφωνα με τον Κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ, ν. 3850/2010). Πρέπει επίσης να λαμβάνουν τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης, να οργανώνουν υποδομή για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών, να ενημερώνουν και να παρέχουν οδηγίες στους εργαζόμενους, και να χορηγούν κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας.

Η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της εργασίας και τις κλιματολογικές συνθήκες. Αυτό προβλέπεται από τα προεδρικά διατάγματα 305/96 και 16/96, τα οποία καθορίζουν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας και τα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι προσδιορίζονται από τον Ιατρό Εργασίας της επιχείρησης ή, εάν δεν υπάρχει, με ιατρική βεβαίωση. Επιχειρήσεις υπαγόμενες σε συλλογικές ρυθμίσεις εργασίας οφείλουν να τηρούν ειδικούς όρους προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση.

Ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων πραγματοποιείται από τους αρμόδιους Επιθεωρητές ΑΥΕ της Επιθεώρησης Εργασίας, και συμβάντα σχετιζόμενα με τη θερμική καταπόνηση πρέπει να αναγγέλλονται στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στα παραρτήματα της εγκυκλίου περιλαμβάνονται ενδεικτικά μέτρα, οι επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης και οι ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και οδηγός για τον υπολογισμό της θερμικής καταπόνησης με τη μέθοδο WBGT, με προγνωστικούς χάρτες αναρτημένους στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Δείτε την εγκύκλιο στη Qualex: ΕγκΥπΕργ 34666/3.4.2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -