Στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου το ν/σ του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας».
Το νομοθετικό πλαίσιο επιδιώκει τη βελτίωση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της δημόσιας υγείας, με έμφαση στη συνολική αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού ιατρού. Σκοπός του είναι η ενίσχυση της προληπτικής ιατρικής μέσω της αναβάθμισης των προσωπικών ιατρών και η εξασφάλιση μιας αναλογίας γιατρών προς ασθενείς που να καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής της χώρας.
Αναλυτικά, το Μέρος Α’ του νομοθετικού πλαισίου αναφέρεται στην αντιμετώπιση της αδυναμίας επαρκούς κάλυψης του πληθυσμού από προσωπικούς ιατρούς λόγω της έλλειψης τους σε σύγκριση με τις ανάγκες των πολιτών. Το προς ψήφιση νομοθετικό κείμενο προβλέπει τη διεύρυνση της δεξαμενής των προσωπικών ιατρών, εστιάζοντας στις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας. Παράλληλα, επιδιώκεται η παροχή κινήτρων, ώστε να προσελκύονται περισσότεροι γιατροί σε αυτές τις κρίσιμες ειδικότητες που καλύπτουν βασικές ανάγκες στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
Το Μέρος Β’ επικεντρώνεται στην αναβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Προβλέπεται η δημιουργία των απαραίτητων δομών για την εκπαίδευση των γιατρών στις δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ και η υποστήριξή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση. Για τον σκοπό αυτό, σχεδιάζεται η εγκαθίδρυση τηλεϊατρικής δομών, που θα επιτρέψουν την παροχή σύγχρονων και αποτελεσματικών υπηρεσιών εξ αποστάσεως, καλύπτοντας και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Το Μέρος Γ’ ασχολείται με ειδικά ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, στα άρθρα 28-31 ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση δράσεων δημόσιας υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», καθώς και στη δυνατότητα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) να αποζημιώνει τους παρόχους υπηρεσιών υγείας για το Υπουργείο Υγείας, ύστερα από έλεγχο των δαπανών.
Στα άρθρα 32-35, αναλύονται οι προϋποθέσεις μεταβίβασης αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε προϊσταμένους γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων ή τμημάτων, καθώς και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου σε εκτελεστικά μέλη του ΔΣ και του Διευθύνοντος Συμβούλου σε διευθυντικά στελέχη, δίνοντας τη δυνατότητα υπογραφής με εντολή των ανώτερων στελεχών.
Το άρθρο 36 ρυθμίζει την ταχύτερη ολοκλήρωση έργων υποδομής σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», μέσω ειδικών ρυθμίσεων για τους όρους δόμησης. Στο άρθρο 37, καθορίζεται η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) και ο τρόπος διοίκησής του.
Δείτε το προς ψήφιση ν/σ του Υπουργείου Υγείας εδώ