Ολοκληρώθηκε χθες στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου, η επεξεργασία σε πρώτη ανάγνωση, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο».
Στην αυριανή Ολομέλεια η ψήφισή του
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι «σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα περιορισμού ή ελέγχου της ελεύθερης έκφρασης», ωστόσο η αντιπολίτευση αλλά και οι αρμόδιοι φορείς, επέμειναν στην «ανάγκη να υπάρξει πλήρης και ευθεία έννοια στον ορισμό του τρομοκρατικού περιεχομένου».
«Με το νομοσχέδιο καλύπτουμε ένα ενδιάμεσο κενό σε περιπτώσεις που ο πάροχος δεν σπεύδει να κατεβάσει τρομοκρατικό περιεχόμενο από την ιστοσελίδα που το φιλοξενεί. Τον ορισμό της τρομοκρατίας δεν χρειάζεται να τον περιλάβουμε σε αυτό το νομοσχέδιο, διότι, αφενός τίθεται από τον κανονισμό που με πολύ μεγάλη σαφήνεια αναφέρεται στο τρομοκρατικό περιεχόμενο και βεβαίως είναι και η διάταξη του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, που εκεί, χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία, προκύπτει τι συνιστά προπαγανδιστικό περιεχόμενο της τρομοκρατίας», υπογράμμισε ο υφυπουργός.
Μάλιστα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επικαλέστηκε το υπόμνημα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που, όπως είπε, «αναφέρει καταληκτικά ότι συνεπώς, το ενδεχόμενο αυθαιρεσίας των εισαγγελέων που χειρίζονται τα σχετικά ζητήματα, περιορίζεται από το άρθρο 187 του ΠΚ, στο οποίο ο εισαγγελικός λειτουργός θα προσφύγει κατά την κρίση του αν επιβάλλεται η έκδοση αφαίρεσης τρομοκρατικού περιεχομένου».
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ιωάννης Σαρακιώτης, έκανε λόγο για «διάχυτη ανησυχία σε ό,τι αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και για το αν θα στρέφονται επί δικαίων και αδίκων», ενώ επεσήμανε «τον κίνδυνο να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στην ελευθερία του λόγου και της πολυφωνίας».
Η γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιλένα Αποστολάκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συστηματική προχειρότητα, ενώ επεσήμανε ότι «πράγματι είναι σημαντική η στόχευση του νομοσχεδίου για το τι συνιστά τρομοκρατικό περιεχόμενο, για αυτό και είναι σκόπιμη και χρήσιμη η ευθεία και πλήρης αναφορά στον ορισμό του, για να προστατευθεί παράλληλα η πλήρης ελευθερία έκφρασης και η ελεύθερη πολυφωνία».
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Καταψήφισαν ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας
Τι είπαν οι αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί φορείς
Ο Παναγιώτης Δανιάς, εφέτης και πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, επεσήμανε «τον κίνδυνο να διολισθήσει η έννοια της ελευθερίας του λόγου, αν δεν ερμηνεύονται στενά και εφαρμόζονται απόλυτα οι διατάξεις» ενώ τόνισε την «ανάγκη αναδιατύπωσης της διάταξης για τις ακυρωτικές υποθέσεις».
Ο Δημήτρης Βαρουτάς, αντιπρόεδρος του τομέα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, χαρακτήρισε κρίσιμο στοιχείο για την αρχή το επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, ζητώντας «άμεσες διαδικασίες στελέχωσής της για να καταφέρει να ανταποκριθεί στα αυξημένα και δύσκολα καθήκοντα που της ανατίθενται».
Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, τόνισε την ανάγκη «στενής ερμηνείας του όρου τρομοκρατία», ενώ χαρακτήρισε «προβληματική» την διάταξη που αναθέτει σε εισαγγελικό λειτουργό την άρση του απορρήτου, τονίζοντας ότι «πρέπει η αρμοδιότητα να ανατίθεται σε κανονικό δικαστή». Και σημείωσε επίσης: «Έχω μία γενικότερη ανησυχία. Η χρήση του όρου τρομοκρατία, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα εν ονόματι της ασφάλειας των πολιτών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλούς σκοπούς, οι οποίοι ενδεχομένως να πλήξουν τις ελευθερίες – και υπό αυτή την έννοια χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια σε όλες τις διατάξεις που προβλέπουν, είτε διοικητικές, είτε ποινικές κυρώσεις».
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, απέρριψε τις ενστάσεις που εξέφρασαν κόμματα κα φορείς για αυθαίρετη ερμηνεία της έννοιας του τρομοκρατικού περιεχομένου, επισημαίνοντας ότι άκουσε «γενικές αιτιάσεις – οι οποίες πάντα υπάρχουν όταν συζητούνται τόσο ευαίσθητα θέματα – και λιγότερες συγκεκριμένες επιφυλάξεις για τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού».
«Η ερμηνεία και κυρίως η εφαρμογή των νόμων γίνεται από Έλληνες δικαστές. Γίνεται από ανθρώπους οι οποίοι κατ’ επάγγελμα κρίνουν διαφορές, έχουν ως καθήκον την εφαρμογή του νόμου και βεβαίως εξοπλίζονται, θωρακίζονται με ατομική και λειτουργική ανεξαρτησία από τις διατάξεις του Συντάγματος. Οι Έλληνες δικαστές, κρίνουν επίσης υπό το πρίσμα των νομοθετικών διατάξεων του ισχύοντος Συντάγματος αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια, υπάρχει ένα γνωστό πεδίο στο οποίο θα απευθυνθεί ο Έλληνας δικαστής και αυτό περιορίζει και το πλαίσιο της ερμηνείας, έτσι ώστε αυτή να μην καθίσταται αυθαίρετη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούγας.
Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: Σύγχρονες προληπτικές παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση του εγκλήματος – Επίδραση και συνέπειες στο παράδειγμα της ενωσιακής παρέμβασης για την ποινικοποίηση της τρομοκρατίας