Μετά από εκτεταμένη διαβούλευση, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ο οποίος εισάγει υποχρεωτικούς κανόνες για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων (N 5178/2025). Το νομοθετικό πλαίσιο, που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία, προβλέπει την υποχρεωτική συμμετοχή τουλάχιστον 33% γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια μεγάλων εισηγμένων εταιρειών, μη εισηγμένων ανωνύμων εταιρειών και δημόσιων επιχειρήσεων που πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια.
Η Υφυπουργός Κ. Παπακώστα, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία συνιστά ένα σημαντικό βήμα για τη δημοκρατία και την αξιοκρατία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαρθρωτικής αλλαγής στην εταιρική διακυβέρνηση.
Κύριες προβλέψεις
- Υποχρεωτική ποσόστωση 33% στα Διοικητικά Συμβούλια: Οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες με πάνω από 250 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ πρέπει να διασφαλίζουν την εκπροσώπηση του υποεκπροσωπούμενου φύλου.
- Επέκταση της ποσόστωσης: Δίνεται η δυνατότητα στις μη εισηγμένες εταιρείες να υιοθετήσουν την ίδια ρύθμιση μέσω του καταστατικού τους. Στις δημόσιες επιχειρήσεις, θεσπίζεται υποχρέωση για τουλάχιστον ένα εκτελεστικό μέλος από το υποεκπροσωπούμενο φύλο.
- Υποχρεωτικές ετήσιες εκθέσεις: Οι εταιρείες θα υποβάλλουν αναφορές συμμόρφωσης και θα λαμβάνουν μέτρα για την ενίσχυση της ισότητας.
- Κίνητρα και επιβραβεύσεις: Οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην ισόρροπη ανάπτυξη θα λαμβάνουν το «Σήμα Ισότητας».
- Ίδρυση Ταμείου Ισότητας των Φύλων: Οι χρηματικές κυρώσεις και δωρεές θα διατίθενται για προγράμματα ενίσχυσης της γυναικείας ηγεσίας και δράσεις ευαισθητοποίησης.
Η Υφυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στα ΔΣ των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών ήταν μόλις 13% το 2020, ενώ το 2023 είχε φτάσει το 28%. Με τη νέα νομοθεσία, στόχος είναι η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου σε οκτώ κράτη-μέλη οι γυναίκες ήδη καταλαμβάνουν πάνω από το 40% των διοικητικών θέσεων.