Με βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση και ύστερα από διήμερη συζήτηση, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τους νέους Ποινικούς Κώδικες.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.
Στο δια ταύτα του σχεδίου νόμου, αξίζει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης έκανε δεκτό το αίτημα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, για αλλαγές στο άρθρο 187 παράγραφος 6, του νέου Ποινικού Κώδικα, που προέβλεπε φυλάκιση χωρίς αναστολή της ποινής, για τους καταδικασθέντες ακόμη και για πλημμέλημα – αιτία μακράς αποχής των δικηγόρων.
Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις:
-Προστίθεται η υποχρέωση προκαταρτικής ή αυτεπάγγελτης προανάκρισης και σε πλημμελήματα, αρμοδιότητας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, όπως πλαστογραφία ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας, απιστία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και εκβίαση.
-Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.
-Στο άρθρο 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προβλέπεται ότι χωρεί δεύτερη αναβολή στην ίδια υπόθεση αποκλειστικά για λόγους ανωτέρω βίας.
-Αυξάνεται η προθεσμία κλήτευσης των αστυνομικών, με αίτημα του κατηγορουμένου, από 5 σε 10 ημέρες.
-Ορίζεται ότι το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα αποφασίζει για την κύρια ποινή, τις περιστάσεις από τις οποίες εξαρτώνται το είδος και το μέτρο της, καθώς και για τους λόγους αύξησης ή μείωσής της. Για τα υπόλοιπα θα αποφασίζουν οι τακτικοί Δικαστές.
Παράλληλα, χθες το πρωί, ο κ. Φλωρίδης, κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία επεκτείνεται ο υποχρεωτικός διορισμός συνηγόρου και στα πλημμελήματα που ανήκουν στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.
Οι αντιπαραθέσεις
Ημέρα υψηλής έντασης ήταν η χθεσινή (Τετάρτη) στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, με φόντο τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τους νέους Ποινικούς Κώδικες.
«Το δικό μας αφήγημα, της κυβέρνησης, είναι ότι πίσω από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία βρίσκεται η απόλυτη, απόλυτη, ορθότητα», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά, να λύσουμε προβλήματα και να βελτιώσουμε την κατάσταση. Ακούμε όλες τις προτάσεις, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει και να δώσουμε δίκαιες λύσεις». Και συμπλήρωσε: «Το πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο που υπάρχει πίσω από αυτό το νομοσχέδιο είναι να δώσει λύσεις στη κοινωνία για τα θέματα ασφάλειας, της βίας και την απονομή δικαιοσύνης και αν επιτύχουμε ή όχι το στόχο μας, η κοινωνία θα το κρίνει».
Ο Υπουργός εξαπέλυσε πάντως σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου της Κ.Ο. του κόμματος Σωκράτη Φάμελλου, ότι «η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε πλήρη διάλυση το κράτος δικαίου».
Την έντονη αντίδραση του κ. Φλωρίδη, προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Φάμελλου για «κυβέρνηση αδικίας», «ποινικό λαϊκισμό», «νομοσχέδιο με μόνο στόχο να τονώσει την διαλυμένη εικόνα της κοινοβουλευτικής της ομάδας», καθώς και οι αιχμές του για τη μη κατάργηση – άμεσα – της ασυλίας των τραπεζιτών».
«Σας θυμίζω ότι κυβερνήσατε ως ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως ένα κακό ολόγραμμά του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Φλωρίδης. «Μετά τη διακυβέρνηση σας το 2019, ήρθε η ήττα, η συντριβή το 2023 και τώρα οδηγήστε στη διάλυση. Παρατηρώ, όμως, ότι παραμένετε αμετακίνητοι από θέσεις που σας οδήγησαν στη συντριβή».
Ο Υπουργός κατηγόρησε δε το ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον περίφημο νόμο Παρασκευόπουλο που ψήφισε τον Απρίλιο του 2015, οι ποινές φυλάκισης που προέβλεπαν 1.080 μέρες φυλακή έγιναν 108. «Απαλλάξατε όλο το βαρύ οικονομικό έγκλημα της χώρας«, είπε, «γιατί κακουργήματα τα μετατρέψατε σε πλημμελήματα και παραγραφή, άρα σε αθώωση. Το πρώτο άρθρο που φέρατε ήταν η αποφυλάκιση του βαρέως εγκλήματος και το δεύτερο ήταν το κλείσιμο των τραπεζών και η διάλυση της κοινωνίας.
»Άντε, να βγουν έξω οι χαμηλοποινίτες. Αλλά εσείς βγάλατε έξω δολοφόνους, βιαστές, ληστές, εμπόρους ναρκωτικών χωρίς κανένα κριτήριο. Μόνο το 2017 είχαμε 320 αποφυλακίσεις ληστών, 1.300 κλεφτών, 700 αποφυλακίσεις εμπόρων ναρκωτικών», ανέφερε ο κ. Φλωρίδης. Και συμπλήρωσε: «Ο νόμος Παρασκευόπουλου, ήταν με το καλημέρα σας, που έβγαλε έξω αθρόως εγκληματίες, και με το καληνύχτα της κυβέρνησής σας, αποφυλακίσατε όλο το βαρύ οικονομικό έγκλημα της χώρας. Μετατρέψατε σε πλημμελήματα τα κακουργήματα. Μην έχετε αμφιβολία ότι η διάλυσή σας είναι πολύ κοντά. Και όχι επειδή η Αριστερά είναι μανούλα σε αυτά, αλλά επειδή κατάλαβε ο ελληνικός λαός».
Διαβάστε την κύρια ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης:
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ποινικός λαϊκισμός
Στον Υπουργό Δικαιοσύνης απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται. «Ο νόμος Παρασκευόπουλου αφορά σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν πάρει όλες οι κυβερνήσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Δεν αποφυλάκισε εμπόρους ναρκωτικών, δεν αφορούσε ισοβίτες δηλαδή δολοφόνους. Ψεύδεστε ή κάνετε λάθος, όπως κάνατε και τότε που αποδώσατε στον ΣΥΡΙΖΑ την ασυλία των τραπεζιτών», αντέτεινε ο κ. Ξανθόπουλος και συμπλήρωσε: «Ο ποινικός λαϊκισμός διαπερνά κάθετα το κυβερνητικό αφήγημα. Όμως τα δικαιώματα των πολιτών και της κοινωνίας, οι συνταγματικές προβλέψεις, αποτελούν το προνομιακό πεδίο άσκησης πολιτικής της προοδευτικής παράταξης. Είμαστε περήφανοι γιατί η Αριστερά είναι προπύργιο των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε αντίθεση με την συντηρητική παράταξη».
Η δέσμευση Ανδρουλάκη
«Σήμερα δεν συζητάμε καμία μεταρρύθμιση, αλλά τη νομοθέτηση του ποινικού λαϊκισμού», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. «Για μία ακόμα φορά το επικοινωνιακό περιτύλιγμα απέχει από την πραγματικότητα. Για πολλοστή φορά μέσα σε 5 χρόνια η κυβέρνησή σας τροποποιεί τους Ποινικούς Κώδικες με βάση αποκλειστικά τις ανάγκες της επικαιρότητας». Και πρόσθεσε: «Είναι πρωτότυπο μια κυβέρνηση που κυβερνά σχεδόν μισή δεκαετία τη χώρα, να εμφανίζεται ενώπιον της κοινής γνώμης όχι απλά ως άμοιρη ευθυνών, αλλά και ως δήθεν αξιόπιστος εγγυητής του δόγματος «νόμος και τάξη».
Σύμφωνα πάντα με τον Νίκο Ανδρουλάκη «το νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες καταργεί και συρρικνώνει θεσμικές εγγυήσεις και διαδικασίες της ποινικής δίκης που εφαρμόζονται εδώ και 100 χρόνια, προκρίνοντας την προχειρότητα και μία fast track διεκπεραιωτική ποινική δίκη». Επεσήμανε ότι αγνοήθηκαν οι παρατηρήσεις από 39 καθηγητές νομικών σχολών της χώρας που έχουν υπογραμμίσει ότι «πολλές διατάξεις του σχεδίου νόμου εγείρουν σοβαρά ζητήματα συμβατότητας με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «για μας είναι κορυφαίο θέμα ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης», και δεσμεύθηκε σχετικά, ότι θα θέσει το θέμα στη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Δεκτό το αίτημα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, για αλλαγές στο άρθρο 187 παράγραφος 6, του νέου Ποινικού Κώδικα, που προέβλεπε φυλάκιση χωρίς αναστολή της ποινής, για τους καταδικασθέντες ακόμη και για πλημμέλημα – αιτία μακράς αποχής των δικηγόρων.
Η Υγεία, το σχέδιο νόμου και η καθολική αποχή
Πολύ βασική σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την Υγεία θεωρείται και η υιοθέτηση αιτήματος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με αφορμή την αύξηση περιστατικών βίας κατά ιατρών και εκπροσώπων επαγγελμάτων υγείας το τελευταίο διάστημα. Την Πέμπτη το πρωί, ο κ. Φλωρίδης είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πρόβλεψη του νομοσχεδίου: «Στις 12 Μαρτίου είναι η ευρωπαϊκή ημέρα κατά της βίας εναντίον των γιατρών και των νοσηλευτών. Δεν το γνώριζα. Με ενημέρωσε σήμερα γιατρός που με κάλεσε στο τηλέφωνο για να με προσκαλέσει σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη που θα είναι αφιερωμένη σε αυτή την ημέρα. Γιατί με θυμήθηκαν να με καλέσουν; Διότι στο νομοσχέδιο, για πρώτη φορά, υπάρχει διάταξη η οποία προστατεύει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους διασώστες του ΕΚΑΒ, από τη βία που ασκείται εναντίον τους, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους». Και πρόσθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης : «Ακούμε κριτική (σ.σ. από τα κόμματα της αντιπολίτευσης) ότι νομοθετούμε με βάση ένα λαϊκό αίσθημα. Όχι. Νομοθετούμε με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Φαντάζομαι θα μας καλέσουν καθηγητές και δάσκαλοι. Γιατί για πρώτη φορά νομοθετούμε και δημιουργούμε ποινικά αδικήματα για όσους ασκούν πράξεις βίας εναντίον τους. Αυτό δεν είναι ποινικός λαϊκισμός. Είναι μια γνήσια απάντηση σε υπαρκτά προβλήματα του ελληνικού λαού και κοινωνικών ομάδων που δρουν για το καλό του κοινωνικού συνόλου».
Σε σχέση με τον χώρο της Υγείας, πρέπει να προστεθεί ότι χθες, Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης – ως προς τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – «που αποκλείει ανεπίτρεπτα τη δυνατότητα απόδειξης του λόγου υγείας, προς το σκοπό αναβολής ποινικής δίκης, με ιατρική πιστοποίηση ιδιώτη ιατρού (άρθρο 349 ΚΠΔ)».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η προωθούμενη διάταξη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας), που προβλέπουν ότι τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ή ιδιώτες ιατρούς».
Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί κοινή παρέμβαση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να τροποποιηθεί η προωθούμενη ρύθμιση.
Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έχει αποφασίσει καθολική αποχή των δικηγόρων την ημέρα της ψήφισης στη Βουλή του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – σήμερα, Πέμπτη.
Δείτε την εισήγηση στην Ολομέλεια του Τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη:
Δείτε το σχετικό Σεμινάριο: Το νέο τοπίο στον Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Ν 5090/2024)
Δείτε τη νομοθεσία στη Qualex: Ν 5090/2024 Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας