Πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Κυβερνοέγκλημα και Κυβερνοασφάλεια» παρέχει το Πάντειο Πανεπιστήμιο, και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιμόρφωσης & Δια Βίου Μάθησης. Επιστημονικά υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Καθηγήτρια Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκληματολογία» – Διευθύντρια Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας (ΕΑστΕ). Το Πρόγραμμα διαρκεί 350 ώρες, 7 μήνες, και η έναρξη μαθημάτων έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ως τις 10 Φεβρουαρίου.
Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή σύγχρονων γνώσεων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων στους συμμετέχοντες σε θέματα που συνδέονται με τις σύγχρονες μορφές κυβερνοεγκληματικότητας, τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της καθώς και τα χαρακτηριστικά δραστών και θυμάτων, τα είδη και τις μορφές εκδήλωσης αυτών των αδικημάτων και την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.
Έμφαση δίνεται στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης αυτής της μορφής της εγκληματικότητας, ώστε οι συμμετέχοντες να είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις πιθανές απειλές αλλά και να προστατεύσουν μαθητές, παιδιά, γονείς τους, εκπαιδευτικούς και κάθε επαγγελματία ή ιδιώτη που ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να προστατευτούν από αυτές και τις επιβλαβείς συνέπειές τους.
Τα πλεονεκτήματα
Σε επίπεδο γνώσεων, Οι συμμετέχοντες/-ουσες, κατά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης, θα είναι σε θέση να γνωρίζουν:
Τις σύγχρονες και επίκαιρες μορφές της κυβερνοεγκληματικότητας και κυβερνοασφάλειας
Το νομικό πλαίσιο για θέματα κυβερνο-εγκλημάτων
Το θεωρητικό πλαίσιο και τα ερευνητικά πορίσματα
Τους μηχανισμούς πρόληψης και αυτοπροστασίας
Τις σύγχρονες τάσεις αντεγκληματικής πολιτικής
Ειδικά θέματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων μορφών κυβερνοεγκληματικότητας, όπως το cyber bullying, ηλεκτρονικές απάτες, κρυπτονομίσματα, θέματα ασφάλειας τραπεζικών συναλλαγών, τη ριζοσπαστικοποίηση (radicalization) μέσω διαδικτύου, το ρόλο των κοινωνικών δικτύων (social media).
Κατά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης, θα έχουν αποκτήσει σημαντικές δεξιότητες προκειμένου να εντοπίζουν απειλές κατά τη χρήση του διαδικτύου και να τις αποφεύγουν, ενώ θα έχουν την ικανότητα να:
Εφαρμόζουν την αποκτηθείσα επιστημονική γνώση στο εργασιακό ή εκπαιδευτικό περιβάλλον, καθώς και στην καθημερινότητά τους.
Αξιολογούν τις διαδικασίες χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας ως ασφαλείς.
Χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία.
Προστατεύουν τους εαυτούς τους και άτομα υπό την ευθύνη τους από διαδικτυακούς κινδύνους.
Αναπτύσσουν τεκμηριωμένες προτάσεις πρόληψης και αποφυγής κινδύνων.
Να διασφαλίζουν την ασφαλή επικοινωνία μέσω διαδικτύου και δικτύων τηλεφωνίας.
Δείτε περισσότερα εδώ.