Τη «μεγάλη εικόνα» της φορολογικής πολιτικής της Κυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο νομοθετικών πρωτοβουλιών, όσο και σε επίπεδο προθέσεων, έδωσε η Μαίρη Ψύλλα, Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατά την ομιλία της στο Συνέδριο «Δίκαιο & Φορολογία», που διοργάνωσε για 6η συνεχή χρονιά η Νομική Βιβλιοθήκη, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.
Στην παρέμβασή της, υπό τον τίτλο «Τα νέα φορολογικά μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», η κ. Ψύλλα χαρακτήρισε ως «δύσκολη άσκηση» το πώς η φορολογική πολιτική θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, ενώ υπογράμμισε τη βασική έγνοια του Υπουργείου για τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, με ευνόητη τη φροντίδα των πιο ευάλωτων πολιτών.
Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην επιβληθούν νέοι φόροι, αλλά να μειώσουμε συντελεστές
«Είναι πολύπλοκη η σχέση επιχειρηματικότητας και φορολογικής πολιτικής», ανέφερε, εξηγώντας ότι το όποιο εργαλείο απόδοσης φόρων μέσα από την επιχειρηματικότητα προϋποθέτει τη διασφάλιση υγιούς επιχειρηματικότητας, με ευθύνη του κράτους. «Σε αυτή τη λογική, η φορολογική πολιτική έχει μειώσει τους συντελεστές (όπως αυτούς στα φορολογικά έσοδα, στο μέρισμα, στην προκαταβολή). Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην επιβληθούν νέοι φόροι, αλλά να μειώσουμε συντελεστές. Έχουμε δώσει κίνητρα μέσω υπερεκπτώσεων, και θα τα ενισχύσουμε περαιτέρω».
Με δεδομένο ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής ενισχύει την επιχειρηματικότητα, η κ. Ψύλλα αναφέρθηκε στις 11 δράσεις που έχουν θεσπισθεί με πολύ θετικά αποτελέσματα, και πρωτίστως την αύξηση εσόδων: «Το «Μydata», παρά τα όποια θέματα, δουλεύει. Έχουμε άμεσες επιστροφές του ΦΠΑ, παράμετρος που ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Έχουμε περιορίσει τη χρήση των μετρητών, αλλά και έχουμε αποκλείσει τη χρήση των μετρητών στα ακίνητα – τακτική που ευνοεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Η ίδια έκρινε ως σημαντικό για την απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου το ψηφιακό τέλος συναλλαγής. «Δυστυχώς, δε μπορούσαμε να καταργήσουμε το χαρτόσημο (περίπου 400 εκατ. ευρώ)», είπε χαρακτηριστικά.
Προς δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου με διατάξεις για τους μετασχηματισμούς
Με πυρήνα πάντα τη νομοθεσία, η Γενική Γραμματέας τόνισε: «Την απόδοση την ορίσαμε ψηφιακή, ορίσαμε τον υπόχρεο, ποιες συναλλαγές είναι υποκείμενες, καταργήσαμε το κριτήριο χωρικότητας, βάλαμε πλαφόν στα δάνεια (150.000 ευρώ). Δώσαμε πιο σαφή εικόνα για το πώς φορολογούνται απλές διαδικασίες, πχ. εκχωρήσεις».
Θίγοντας μελλοντικές πρωτοβουλίες, η κ. Ψύλλα επεσήμανε ότι ήδη έχει πάρει το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο, και οδεύει προς δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου με διατάξεις για τους μετασχηματισμούς. Βασικοί του άξονες, η εναρμόνιση των φορολογικών διατάξεων με διατάξεις της εμπορικής νομοθεσίας, η συμπερίληψη διασυνοριακών μετασχηματισμών, καθώς και η κατάργηση του πολύπαθου ΚΦΕ (2166).
Σε μια προσπάθεια βελτίωσης του παραγωγικού μοντέλου, σημαντικές – πάντα, κατά τη Γενική Γραμματέα – είναι οι διατάξεις που αφορούν την Καινοτομία. «Διευρύνουμε τα κίνητρα για την ευρεσιτεχνία, δημιουργούμε την έννοια εταιρειών έντασης γνώσης, ενισχύουμε τις εκπτώσεις στους angels investors, από 300.000 ευρώ σε 900.000 ευρώ». «Γενναία νούμερα», σχολίασε.
Η Κυβέρνηση ανοίγει το κεφάλαιο «συλλογικά επενδυτικά σχήματα»
Η κ. Ψύλλα δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τα συλλογικά επενδυτικά σχήματα, πεδίο στο οποίο – όπως παραδέχθηκε – παρατηρείται υστέρηση, συγκριτικά με την Ε.Ε. «Ίσως να ορίσουμε διαφορετικούς συντελεστές, και να θεσπίσουμε δυνατότητες επιλογής σε επίπεδο φυσικού ή νομικού προσώπου», δήλωσε.
Συμπλήρωσε, δε, ότι το βλέμμα είναι στραμμένο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού ο Ν.4935 δεν εφαρμόσθηκε: «Ενισχύουμε τα κίνητρα, πχ. μειώνοντας τα υποχρεωτικά εταιρικά κεφάλαια από 125.000 σε 100.000 ευρώ».
Επισημαίνοντας την έντονη δραστηριότητα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η ίδια ομολόγησε ότι «σκεφτόμαστε θεσμό φορολογικής διαιτησίας, είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή και θα συζητηθεί. Επίσης, επεξεργαζόμαστε το ζήτημα των advanced tax rules (επίκεντρο, οι αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης, έπειτα από αίτημα του φορολογούμενου), την αλλαγή των τεκμηρίων διαβίωσης (κρίνονται παρωχημένα). Επανιδρύεται η Επιτροπή για το κρυπτονόμισμα».
Η Γενική Γραμματέας συμπύκνωσε τη φιλοσοφία των αλλαγών, ορίζοντας ως «στοίχημα» την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, ενώ παρότρυνε τους συμμετέχοντες για διάδραση, ενόσω τα σχέδια νόμου τελούν υπό διαβούλευση. «Λαμβάνουμε υπόψη όλα τα σχόλια και τις επισημάνσεις», κατέστησε σαφές, χειροκροτούμενη θερμά στο τέλος της ομιλίας της.