fbpx

Πότε η απουσία του αναιρεσείοντος δεν συνεπάγεται ανυποστήρικτη αναίρεση

Το ενδιαφέρον μέρος αφορά την απουσία του αναιρεσείοντος κατά τη συζήτηση της αναιρέσεως του, η οποία δεν επηρεάζει την εκδίκαση της αναιρέσεως και αυτή συζητείται κανονικα εφόσον προβάλλονται νόμιμοι λόγοι αναιρέσεως

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Με την ΑΠ 787/2024 κρίνεται αίτηση αναίρεσης κατ’ αποφάσεως που καθόρισε συνολική ποινή. Το ενδιαφέρον μέρος αφορά την απουσία του αναιρεσείοντος κατά τη συζήτηση της αναιρέσεως του, η οποία δεν επηρεάζει την εκδίκαση της αναιρέσεως και αυτή συζητείται κανονικα εφόσον προβάλλονται νόμιμοι λόγοι αναιρέσεως.

Αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση: Η κρινόμενη από 22-12-2023 αίτηση αναίρεσης του Κ. Φ. του Β., κατά της υπ’ αριθμ. 122/4-12-2023 απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, η οποία καταχωρήθηκε καθαρογραμμένη στο κατ’ άρθρο 473 παρ. 3 ΚΠΔ, ειδικό βιβλίο που τηρείται από τη γραμματεία του προαναφερθέντος ποινικού δικαστηρίου στις 19-1-2024, με την οποίαν καθορίσθηκε σε βάρος του (δηλαδή του αναιρεσείοντος) κατόπιν σχετικής προς τούτο αίτησής του, μία συνολική ποινή κάθειρξης δέκα έξι (16) ετών και έξι (6) μηνών, ασκήθηκε νομίμως και εμπροθέσμως με σχετική προς τούτο δήλωσή του, η οποία έλαβε χώρα στις 22-12-2023, δηλαδή πριν από την καθαρογραφή της ως άνω προσβαλλόμενης απόφασης, ενώπιον του Διευθυντή του Σωφρονιστικού Καταστήματος Μ., όπου αυτός (ο αιτών) κρατείται, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 462, 464, 466 παρ. 1, 473 παρ. 2, 3, 474 παρ. 1, εδ. β’, 504 παρ. 1 και 505 παρ. 1, περ. α’ ΚΠΔ.

Απουσία αναιρεσείοντος: Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι ο αναιρεσείων δεν εμφανίσθηκε ενώπιον αυτού του Δικαστηρίου, παρότι κλητεύθηκε νομίμως και εμπροθέσμως, όπως προκύπτει από το 8-2-2024 αποδεικτικό επίδοσης του Δημητρίου Τσούνη, Γραμματέα του προαναφερθέντος Σωφρονιστικού Καταστήματος Μ.

Κρίση Αρείου Πάγου: Παρά την απουσία του αναιρεσείοντος, η κρινομένη αίτηση αναίρεσης δεν πρέπει να απορριφθεί ως ανυποστήρικτη, αλλά να συζητηθεί σαν να ήταν παρών ο αναιρεσείων, αφού από το άρθρο 551 παρ. 5 εδ. α’ ΚΠΔ, στο οποίο ορίζεται ότι “Το δικαστήριο αποφαίνεται αφού ακούσει τον καταδικασμένο ή τον συνήγορό του, αν είναι παρόντες, καθώς και τον εισαγγελέα”, συνάγεται ότι στις δίκες που αφορούν τη συγχώνευση ποινών που συναντώνται κατά την εκτέλεση, όπως εν προκειμένω, δεν ορίζεται ως υποχρεωτική η εμφάνιση και ακρόαση του αιτούντος (ΑΠ 762/2023, ΑΠ 941/2021).

* Ο κ. Δημήτριος Βαρελάς είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Διδάσκων στο Φροντιστήριο της Νομικής Βιβλιοθήκης.

Δείτε τα τμήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών εδώ

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -